Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Inte längre aktuellt med skärgårdsby vid Källträsket och Vistjärnan i Karis

Från 2021
Raasepori Resort ska byggas upp vid Kvarnträsket, några km söder om Karis centrum.
Bildtext Området ligger nära den tidigare kursgården i Antby. Arkivbild.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Det planeras inte längre en skärgårdsby vid sjön Vistjärnan i Karis. Nu planeras i stället några tomter med omfattande byggrätt på varje tomt.

Området ligger cirka tio kilometer sydost om Karis centrum. Dåvarande riksdagsledamoten Eero Lehti (Saml.) köpte våren 2018 drygt 32 hektar mark som ingick i tidigare kurscentret Raasepori Resorts konkursbo för 400 000 euro. Själva kursgården fick en annan ägare.

Ursprungligen planerade Lehti en skärgårdsby fem tomter med tio fritidsbostäder, tio gäststugor samt ekonomibyggnader vid Vistjärnan. De planerna har nu krympts till tre tomter vid Vistjärnan och en tomt vid Källträskets strand.

Miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg är nöjd med att ägaren har frångått planerna på en skärgårdsby.

Nämnden anser ändå att tre tomter med omfattande byggrätt vid Vistjärnan är för mycket och hänvisar till sitt tidigare utlåtande att högst en byggplats kan planeras vid Vistjärnan. Orsaken är att strandlinjen kring Vistjärnan är under en kilometer lång.

Nämnden vill också att naturutredningen som gjorts för området beaktas bättre.

Förslaget till stranddetaljplan för Källträsket och Vistjärnan är framlagt till påseende. Det går att lämna in utlåtanden till Raseborgs stad till slutet av augusti.

Diskussion om artikeln