Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jussi Saramo är ny ordförande för Vänsterns riksdagsgrupp – stöd för att sända soldater till Afghanistan, men gruppen är splittrad

Från 2021
Uppdaterad 20.08.2021 15:07.
Jussi Saramo står vid ett podium i mitten, i ljusblå kavaj och skjorta, Katja Hänninen till vänster i ljuslila blus och Pia Lohikoski till höger i svart tröja och prickig klänning, bakom dem en roll-up med Vänsterns symbol "V"
Bildtext Jussi Saramo valdes till ordförande för Vänsterns riksdagsgrupp på gruppens sommarmöte i Vasa. Pia Lohikoski (t.h. valdes till första vcie ordförande och Katja Hänninen (t.v.) till andra vice ordförande
Bild: Henri Salonen, Vänsterns riksdagsgrupp

– Det är klart att ingen hade önskat sig en sådan här situation, men det är bra att vi är flexibla. Det säger nyvalde gruppordföranden Jussi Saramo, om det kommande beslutet att skicka soldater till flygplatsen i Kabul. I Vänstergruppen finns också kritiska röster.

Vänsterförbundets riksdagsgrupp valde Saramo till gruppordförande på sitt sommarmöte, som avslutades i Vasa på fredagen. Saramo efterträder Paavo Arhinmäki, som blir biträdande borgmästare i Helsingfors.

– Det är en så exceptionell situation att man måste vara säker på att allting går rätt till. Men själva beslutet är sådant att det måste göras, säger Saramo.

Inom Vänsterns riksdagsgrupp finns enstaka kritiska röster mot att Vänstern har gett sin välsignelse för planerna att skicka soldater till flygplatsen i Kabul.

Riksdagsledamoten Johannes Yrttiaho skriver i ett pressutskick att Finland ger "en sista handräckning till USA", genom att skicka soldater till flygplatsen, för att hjälpa till att evakuera afghaner som har arbetat för Finland och "afghaner som har arbetat för Nato och USA".

Utrikesminister Pekka Haavisto sade i debatten i plenum på fredagen, att de som ska evakueras har arbetat för Finland eller EU:s operationer. Yrttiaho har även tidigare varit kritisk till Finlands deltagande i krishanteringsoperationerna i Afghanistan, och kräver en alltomfattande utredning av Finlands deltagande i operationerna, som skulle behandlas i riksdagen.

Saramo: "Ingen önskar sig en sådan här situation, men det är bra att vi kan vara flexibla"

Nya gruppordföranden Jussi Saramo säger att Vänstergruppen fortfarande filar på ett uttalande om situationen i Afghanistan, men att alla är eniga om att hjälpa fler afghaner till Finland.

– Ingen önskar sig en sådan här situation och att man måste gå in för så här exceptionella arrangemang. Ingen kunde förutspå att situationen i Afghanistan skulle ändra så snabbt. Jag anser att det är fint att vi kan vara flexibla, säger Saramo.

Klimatfrågorna främst inför budgetrian – nej till nedskärningar i forskningen

Vänstern har gjort klimatåtgärder till sin första prioritet inför budgetmanglingen i september. I motsats till Centern, som sitter på finansministerposten, kallar Vänstern förhandlingarna för en "klimatria". Också De Gröna har signalerat att klimatbesluten är en tröskelfråga för fortsatt regeringsmedverkan.

Vänsterns Li Andersson säger att "det handlar om regeringens funktionsduglighet".

– Om Centern inte diskutera klimatåtgärderna, så kan vi lika gärna säga att vi inte diskuterar sysselsättningen, säger Andersson.

Vänstern, som sitter på undervisningsministerposten, har också krävt att forskningen inte ska drabbas av nedskärningar, vilket skulle vara effekten av de planer som finns nu.

Varifrån ska pengarna tas i stället?

– Skuldkvoten ser ut att bli mindre redan nästa år och det går bra för Finland nu. Man måste se på framtiden - att vi har tillräckligt med pengar till forskningen och utbildningen. Man ska inte göra radikala nedskärningar när vi fortfarande ser effekterna av coronatiden, säger Saramo.

Riksdagsgruppen valde Piia Lohikoski och Katja Hänninen till första respektive andra vice ordförande för riksdagsgruppen.

Aino-Kaisa Pekonen valdes till ordförande för riksdagens Arbetslivs- och jämställdhetsutskott. Helsingforspolitikern Suldaan Said Ahmed tar över Paavo Arhinmäkis riksdagsmandat, i egenskap av första suppleant.

Artikeln uppdaterades kl. 15.05 med tillägget av Pekka Haavisto, om att de personer som evakueras har arbetat för Finland eller EU-operationer.

Diskussion om artikeln