Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regionförvaltningsverket godkänner Nationaloperans arrangemang med 300 personer i publiken – fattar nytt beslut om evenemangen nästa vecka

Från 2021
Uppdaterad 20.08.2021 16:19.
Tomma läktare i nationaloperan.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Nationaloperans beslut om att trotsa de senaste publikbegränsningarna på 25 personer kritiserades tidigare av regionförvaltningsverket i Södra Finland. Men efter en preliminär kontroll under torsdagen konstaterades det att operans arrangemang för runt 300 personer är lagenligt.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland och Helsingfors stad har meddelat att Nationaloperans arrangemang är i linje med de restriktioner som fastställts. Det bekräftar kommunikationschef Johanna Koskela för STT.

Helsingfors stad besökte Nationaloperan på torsdagen för ett preliminärt kontrollbesök på grund av en begäran om tillsyn. Enligt Koskela konstaterades då att operans arrangemang följer förordningar och lagstiftning.

Trots restriktion som begränsar publik inomhus till 25 personer, sade Nationaloperans generaldirektör Gita Kadambi tidigare i veckan att man räknar med att operan kommer att spela för ungefär 20 procent av den normala kapaciteten, det vill säga 300 personer.

Enligt regionförvaltningsverket är det tillåtet att ordna en tillställning för fler än 25 personer om publiken indelats i segment med 25 personer, och bland annat graderad passage till toaletter.

Teater Viirus trotsar direktiven: "Ska vi ta in bajamajor i aulan?"

Nationaloperan är inte ensam om att trotsa restriktionerna. Teater Viirus tänker också trotsa regeln om indelningen i segment på 25 personer. Teaterchefen Jussi Sorjanen säger till Svenska Yle att kommunikationen har varit förvirrande.

– Vi har har redan bestämt att vi kommer att ordna föreställningarna av Fyra dagar av närhet för 45 personer.

45 personer är 30 procent av den normala kapaciteten. Sorjanen menar också att det är omöjligt för dem att dela in publiken i segment.

– Vi kan inte göra det, ska vi ta in bajamajor i aulan? Jag vet inte hur det skulle fungera.

Polisen kan ingripa och skingra åskådare eller avbryta föreställningar om man trotsar restriktionerna, men Sorjanen tror inte att det finns risk för att polisen skulle komma och avbryta en föreställning.

– Jag tror att polisen har annat att göra, men de är välkomna, det skulle vara intressant.

Nytt beslut från Regionförvaltningsverket nästa vecka

Social- och hälsovårdsministeriet utfärdade igår ett nytt styrbrev där man föreslår att under vissa förhållanden lätta på begränsningarna för publikevenemang i områden i accelerations- eller spridningsfasen.

Styrbrevet är inte juridiskt bindande. Det är Regionförvaltningsverket som fattar det slutliga beslutet om begränsningarna baserat på styrbrevet och experters bedömning.

Enligt kommunikationschef Koskela kommer det inte att finnas tid att fatta ett nytt beslut den här veckan. Ett nytt beslut kommer att tas nästa vecka när grundläggande information och bedömningar har samlats in för övervägande.

Källa: STT