Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländsk spjutsuccé i U20-VM – Janne Läspä fixade andra blåvita guldet i Nairobi

Från 2021
Uppdaterad 20.08.2021 18:23.
Janne Läspä kastar spjut.
Bildtext Janne Läspä är juniorvärldsmästare i spjut.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

U20-VM i friidrott i Kenya har utvecklats till en finländsk medaljfest. Också fredagen bjöd på en blåvit guldinsats, då Janne Läspä var bäst i herrarnas spjutfinal.

Senaste dygnet i junior-VM i friidrott för har varit riktigt trevligt ur finländskt perspektiv.

På torsdagseftermiddagen avslutade Saga Vanninen sjukampen som solklar vinnare och tog därmed den första finländska guldmedaljen i ett U20-VM sedan 2010. Den här förmiddagen tog 17-årige Juho Alasaari ett sensationellt silver i stav, och nu kommer nästa glädjenyhet – från herrarnas spjut.

Janne Läspä blev Finlands tionde JVM-guldmedaljör genom tiderna. 19-åringens 76,46 var 14 centimeter bättre än ukrainska tvåan Arthur Felfner, Chinecherem Nnamdi från Nigeria tog brons efter att ha kastat 74,48.

– Visst är det fantastiskt att vara världsmästare, utbrister Läspä för Yle Urheilu.

Finländska guldmedaljörer i U20-VM

Guldmedaljören Läspä toppade verkligen formen till mästerskapet i Kenya. Hans gamla personbästa på 73,97 krossades i kvalet då han nådde hela 77,10.

I junior-EM i Tallinn tidigare i sommar var han sexa.

– Jag visste ungefär vad som krävs för medalj. Jag förväntade mig nog en ännu högre nivå, men bra att det gick den här vägen.

Onni Ruokangas blev tolfte (sist) i finalen efter att ha noterats för 63,42.

Medaljregnet som pågår i Nairobi är verkligen inte vardagsmat för finländsk friidrott. Finland är för tillfället på andra plats i medaljtabellen. En annan stark blåvit medaljkandidat är Silja Kosonen, som var överlägsen etta i släggkvalet.

Diskussion om artikeln