Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Skrot och skräp blir något nytt – här hittar du bilderna på Strömsötittarnas bästa återvinningsprojekt

Från 2021
Uppdaterad 09.09.2021 14:22.
Olika saker som man byggt av återanvänt material
Bild: Privat. Bildcollage Marika Lytts-Råholm

En spånkorg förvandlades till fläktskydd och en parabolantenn blev en fontän. Det här är några exempel på hur Strömsös publik har skapat nytt av gammalt.

Vi gillar all sorts återbruk, att ta en grej och göra om den till något helt annat. Genom åren har det bland annat blivit bord av cykel, staket av skidor, kjol av tavlor och skulpturer av penslar.

Nu blev vi nyfikna på att se era fiffiga återvinningsprojekt. Vi bad er skicka in bilder på era skapelser till oss för att sprida inspirationen vidare. En bit längre ner i artikeln har vi samlat alla bilder.

Några projekt ville vi titta närmare på så Elin Skagersten-Ström och Nicke Aldén gjorde en liten utflykt för att ta sig en närmare titt.

Skrot och skräp blir något nytt - tittarnas bästa återvinning 2 - Spela upp på Arenan

Skolbänkar och pärtor blev bokkiosk

Strandhäng och böcker är en klassisk kombination och i Korsholm har man en alldeles egen Beachbibba på badstranden i Karperö. Den är byggd av bland annat en skolbänk och pärtor.

En bokkiosk på en strand. En bokkiosk är som ett miniatyrbibliotek där man kan läsa böcker på plats eller lämna in en egen bok i utbyte med en av böckerna som finns i kiosken.
Bild: Juha Leskelä / Yle

– I det rådande läget ville vi skapa ett tryggt evenemang och samtidigt främja läslusten, berättar Geir Byrkjeland som är publikarbetare på Korsholms kommun.

Beachbibban fungerar som en klassisk bokkiosk. Man kan låna böckerna medan man är på stranden, eller så lämnar man en bok i kiosken och tar en annan med sig hem.

Ett turkost plank med vit text där det står: "Läs gärna på plats eller ta med boken hem om du samtidigt lämnar en annan bok i hyllan.
Bild: Juha Leskelä / Yle

– Den har varit här i två månader och vi kan konstatera att den har varit i flitig användning för samlingen är helt förnyad, säger Annica Reini som är kultursekreterare.

Quinno Cannopis - fontänen som blinkar åt Manneken Pis

Hemma hos Niklas Lindvik i Replot dyker det upp något nytt återvinningsprojekt i trädgården nästan varje sommar. Mitt i ett sådant projekt stod han med ett gammalt stanklås i händerna och fick en idé.

Två män som sitter i en trädgård bredvid en fontän som är byggd av ett gammalt stanklås.
Bild: Juha Leskelä / Yle

– När jag vände upp och ner på stanklåset såg jag att det här inte bara är ett stanklås utan något mera. Tankarna gick till Manneken Pis. Så jag borrade hål på ett strategiskt ställe och så blev det Quinno Cannopis (en kvinna kan också kissa), säger Lindvik.

En liten trädgårdsfontän som är byggd av ett gammalt upp och nervänt stanklås.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Nu står fontänen och sprider så väl glädje som vatten i Lindviks trädgård. Han är som många andra lite av en samlare som har svårt att göra sig av med gamla grejer. För de kan ju vara bra att ha om man vill skapa något nytt.

Skrot och skräp blir något nytt - tittarnas bästa återvinning - Spela upp på Arenan

Knallrosa dörr till växthuset

Ragnhild Snickars växthus är egentligen en gammal lekstuga.

– Men vi leker ju inte längre så då passade det att bygga om den till ett växthus, säger Snickars.

Den gamla dörren blev en trappa in till växthuset, en son kom med gammalt tegel till golvet och fönstren har de fyndat på loppis på nätet.

– Vi har samlat material lite härifrån och därifrån och så blev det så här.

Ett litet växthus för hobbyodling i en grönskande trädgård. Växthuset har en rosa spegeldörr som står öppen på vid gavel.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Nu dignar det av gurkor och tomater på Ragnhilds plantor och det blev precis så bra som hon hade tänkt sig.

Gästrum av gamla kulisser

Ute på Algrund i Vasa skärgård har snickarmästare Jeremy Crotts sin sommarstuga. Dit har han bland annat släpat gamla kulisser för att bygga nytt.

Ett porträtt av en medelålders man med gråsprängt skägg och grå keps på huvudet.
Bild: Juha Leskelä / Yle

– Den här panelen är från kulisserna för Spelman på taket. Det var egentligen allt för korta bitar, men jag lade en list tvärs över väggen för att kunna använda allt material, säger Crotts.

En del av ett uthus med obehandlad träpanel på ytterväggen och en grön dörr med glasspeglar.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Han samlar på det mesta. När en gammal fabrik i Vasa revs fick han plocka åt sig en massa gammalt tegel, med spår av graffiti. Teglet blev en skorsten i sommarstugan.

– Mycket av materialet har jag fått helt gratis. Jag kan bygga så mycket mera när jag använder gammalt material, säger Crotts.

En murad skorsten av begagnat tegel.
Bild: Juha Leskelä

Bokhylla av sparkstötting, soffa av spjälsäng och många fler idéer

Visst kan man konstatera att det går att göra nästan vad som helst av gammalt bråte. Här är beviset på att man kan skapa vad som helst bara man ser möjligheterna. Kanske du hittar en idé bland alla dessa bilder som du vill knycka. Det är fritt fram!