Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska målvaktsikonen Henrik Lundqvist avslutar hockeykarriären: "Det har varit ett tufft år"

Uppdaterad 20.08.2021 18:39.
Henrik Lundqvist sitter på bänken och tittar upp i taket.
Bildtext Henrik Lundqvist.

Efter att ha missat hela förra säsongen väljer Henrik Lundqvist att tacka för sig. 39-åringen meddelade att karriären är över på en presskonferens på fredagen. "Jag väldigt mycket glädje och stolthet", säger svensken.

Henrik Lundqvist hör till de största målvaktsnamnen i svensk hockey.

I NHL blev han en klubbikon för New York Rangers efter att ha tillhört klubben mellan 2005 och 2020. Med Tre Kronor vann han bland annat OS-guld och -silver, samt VM-guld och -silver.

Men nu är det officiellt färdigspelat för 39-åringen. En känslosam Lundqvist bekräftade på en pressträff i Göteborg på fredagen att han är klar med målvaktskarriären.

– Ett nytt kapitel i min historia. Jag har valt att lägga ner min hockeykarriär. Det är väldigt mycket tankar och känslor så klart, säger han enligt SVT Sport.

"Har varit ett tufft år"

Efter lång och trogen tjänst för Rangers blev svensken utköpt från klubben inför förra säsongen. Lundqvists karriär på absoluta toppnivån såg ändå ut att fortsätta då han skrev på för Washington Capitals.

Men han hann inte göra en enda match för huvudstadens stolthet. Ett hjärtfel tvingade burväktaren till operation och framtiden var väldigt oviss för veteranen.

– Det har varit ett tufft år, medger "King Henrik".

Henrik Lundqvist sträcker armarna i luften.
Bildtext Henrik Lundqvist var framgångsrik i landslaget.

Vad hans framtid nu ska föra med sig är inte helt klart.

– Man vet aldrig vart livet ska ta en. När jag sitter här i dag och tänker tillbaka på min karriär så känner jag väldigt mycket glädje och stolthet. Men framför allt mycket tacksamhet.

– Jag har lite planer för framtiden. Men det tar vi en annan gång, slår Vezinavinnaren från 2012 fast.

New York Rangers meddelade senare på fredagen att man kommer att pensionera klubbikonen Lundqvists tröjnummer 30 under kommande säsong.