Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hockeyklubben Frölunda gör sig av med namnet Indians – men omdiskuterade logotypen blir kvar ett år till: "Vi hamnade i tidsnöd"

Från 2021
Uppdaterad 20.08.2021 18:55.
Joel Lundqvist grimaserar.
Bildtext Joel Lundqvist och hans lagkamrater i Frölunda kommer att spela med samma logotyp en säsong till.
Bild: AOP/STELLA Pictures/Johan Valkonen

Tanken var att svenska hockeyklubben Frölunda skulle ha ett nytt klubbemblem från och med kommande säsong. Men logon lever vidare en säsong till – i stället tar man bort "Indians" från lagnamnet. Nya namnet blir Frölunda HC.

Redan för sex år sedan var Frölunda Indians namn och logotyp på tapeten då föreningen anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen i Sverige eftersom namnet och logon ansågs vara diskriminerande.

I fjol tog debatten ny fart i och med Black Lives Matter-rörelsen, och till exempel NFL-klubben Washington Redskins valde att byta både namn och logo. Göteborgsklubben Frölunda meddelade att man byter logotyp till säsongen 2021/22.

Sportbladet skriver att klubben fått in 700 förslag, men det räckte inte. SHL-laget meddelar på sin sajt att man skjuter upp logobytet med ett år.

"Trots ett intensivt arbete och många förslag att ta ställning till lyckades Frölunda inte nå hela vägen med den process som döptes till Världens bästa klubbmärke på världens kortaste tid", uttalar sig klubben.

Klubbens ordförande: Det blev bråttom

Frölundas ordförande Mats Grauers förklarar för GT:

– Det är jättesvårt och ett tufft beslut att ta, när man byter en logga i en organisation som Frölunda som berör så många. Vi kände dels att vi fick in så många förslag, och ville ge alla förslagen rättvisa och gå igenom dem.

– Det andra är att man måste beställa väldigt tidigt om alla dräkter ska ha den nya loggan. Vi hamnade i tidsnöd och då bestämde vi att det var bättre att skjuta upp än att forcera fram något, berättar Grauers för tidningen.

Däremot försvinner namnet Indians redan nu. Från och med den 1 september går klubben enbart under namnet Frölunda HC.

Frölunda tog i bruk Indians-namnet år 1995.

Diskussion om artikeln