Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mycket rotation då Finland krossades i andra EM-matchen – experten: "Spelarnas misstag tvingade tränaren att göra byten"

Volleybolldamerna samlade runt sin tränare.
Bildtext Finlands volleybolldamer har inlett EM med två raka förluster.

Holland var klar favorit mot de finländska volleybolldamerna. Och visst blev det en andra raka förlust för Finland i EM i volleyboll.

I går hade Finland alla chanser att starta EM på bästa sätt, med en seger över grannen Sverige. Men i stället vände svenskorna 0–2 till 3–2 och tog sin första EM-vinst på 50 år.

I dag väntade ett på förhand betydligt tuffare motstånd för finländskorna. Holland är en av favoriterna i gruppen, och laget spelade EM-final både 2015 och 2017.

På planen blev det orange dominans från start. Slutresultatet 3–0 (25–10, 25–10, 25–18) lämnade ingenting att sia om.

– På förhand var det solklart att det skulle bli en jättetuff match, erkände Suvi Kokkonen, Finlands bästa poängplockare med åtta poäng, för Yle.

Den finländska insatsen var bäst i tredje set. Nämnas bör också att tränaren Tapio Kangasniemi passade på att rotera i truppen och vila spelare inför morgondagens viktiga Ukrainamatch i Cluj-Napoca, Rumänien.

– Alla spelares insatser behövs. Alla som kommer in måste vara redo för kamp. Det är ett kännetecken för det här laget och lyckligtvis syntes det i tredje set, tyckte tränaren.

– Kangasniemi vill ge erfarenhet åt spelarna så att vem som helst kan tas in då man möter sina huvudmotståndare. Nackdelen är att ingen riktigt kommer in i matchen. I dag tvingade misstagen också till byten, menade Yle Urheilus expert Pauliina Vilponen.