Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Säsongens märkligaste mål räckte inte för Honka – Esbolaget riskerar att missa övre slutserien efter ny förlust

Från 2021
Uppdaterad 20.08.2021 22:11.
Honkaspelare i klunga.
Bildtext Honkas plats i övre slutserien är hotad (arkivbild).
Bild: Nationella ligan

Honkas plats i övre slutserien är allt mer hotad. Hemma mot PK-35 Vanda stod man för ett mål av det märkligare slaget – men det blev en ny förlust. Nu har Esbolaget inte sitt grundserieöde i egna händer längre.

Honkas ligadamer avslutar grundserien med att i princip möta alla topplag i serien. Tufft på pappret – och precis så tufft har det varit på planen också.

– Det är verkligen tajt nu och vi behöver poäng för att hålla oss kvar på övre halvan, erkände Honkabacken Daniela Sandås för Yle Sporten efter förra helgens uddamålsförlust mot TiPS.

En poäng på de fyra senaste matcherna betydde att Esbolaget var i ett starkt poängbehov inför dagens rafflande hemmamatch mot PK-35 Vanda. Honka var femma och gästande PK sexa på samma poäng i tabellen inför matchen som var den näst sista i grundserien. Sex lag går vidare till Nationella ligans övre slutserie.

Ett bortamål per halvlek räckte för att gästerna från Vanda skulle ta tredje raka segern och göra hemmalagets tunga period ännu mörkare. Netta Koso gjorde 1–0 i första halvlek och Oona Sevenius nickade in tvåan efter en dryg timme.

Udda reduceringsmål

Matchens – och kanske säsongens – märkligaste mål gjordes av hemmalaget.

Drygt tio minuter återstod då Eveliina Parikka kom in i straffområdet och försökte lyfta bollen förbi målvakten Velma Oikarinen, som lyckades bromsa bollen med handen. Spelredskapet studsade ändå vidare mot målet, där försvararen Roosa Toivanen hade gott om tid på sig att ta emot bollen.

Bollen tog ändå olyckligt i hennes smalben och gick i stället in i mål. Fullträffen, som noterades i Parikkas namn, var till slut en klen tröst för hemmalaget, som avslutar grundserien borta mot stenhårda Åland United.

I och med 2–1-segern passerade PK-35 Honka i tabellen och har övre slutserieplatsen i egna händer i nästa veckas grundserieavslutning mot PK-35 Helsingfors.

Honka jagas däremot nu på allvar av Ilves. Tammerforsdamerna har bara två poäng färre, och dessutom en match mindre spelad. Ilves möter HJK i morgon och KuPS nästa vecka. Serietabellen hittas här.

Resultat

Nationella ligan:

Honka–PK-35 Vantaa 1–2 (0–1)

18' Netta Koso 0–1

63' Oona Sevenius 0–2

80' Eveliina Parika 1–2

Publik: 100

Fotbollsligan:

FC Haka–AC Oulu 0–1 (0–1)

15' Onyebuchi Lucky Opara 0–1

Publik: 1  494

Diskussion om artikeln