Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Kiuru till HS: "Vi kanske inte kan öppna samhället förrän 90 procent är vaccinerade"

Från 2021
Uppdaterad 21.08.2021 08:01.
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru med munskydd.
Bildtext Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru vill få alla finländare över 12 år till vaccinbåsen.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) säger att det finns en risk för att Finland inte kan öppnas ordentligt i höst om tillräckligt många låter bli att ta coronavaccin.

Om det epidemiologiska läget är dåligt kanske man hamnar i en situation där landet inte kan öppnas på bred front förrän 90 procent av befolkningen är vaccinerad, säger Kiuru till Helsingin Sanomat.

Kiuru, som enligt HS kanske är den mest betydelsefulla enskilda politiska beslutsfattaren under coronapandemin, påpekar att vaccintäckningen måste vara desto högre ju mera smitta det finns i samhället.

Regeringen har talat om att häva de omfattande nationella restriktionerna då 80-90 procent av alla 12 år fyllda är färdigvaccinerade och lämna kvar endast regionala restriktioner.

Som ett möjligt scenario har nämts att landet öppnas i början av oktober förutsatt att minst 80 procent av alla i målgruppen då vaccinerats.

"Coronaviruset dödar fortfarande finländare"

Kiuru säger nu att en 80-procentig vaccintäckning med rådande smittläge visserligen skyddar människor med tanke på intensivvård men att det inte räcker för att samhällets alla funktioner kommer igång igen.

Hon påminner om att coronaviruset fortsättningsvis dödar finländare och att personer under 40 år ligger på intensivvårdsavdelningarna runt om i landet.

”Vi befinner oss tyvärr i ett avgörande skede. Vaccintäckningen är än så länge inte tillräcklig och det märks på det rekordsnabba sätt som coronaviruset har spritt sig bland befolkningen", säger Kiuru.

Kiuru: Speciellt två gruppers ovilja att ta vaccin bekymrar

Kiuru säger sig vara rädd för att finländarna kommer att bli besvikna på hur långsamt Finland kan öppnas om antalet fall av smitta inte fås ner och människor inte tar vaccin.

”Om finländarna inte mangrant förbinder sig vid gemensamma coronaåtgärder hamnar vi i en okontrollerbar epidemi. Det skulle leda till att den realistiskt genomförbara vaccintäckningen inte är nog och epidemin drar ut på tiden. Själv vill jag tro på en vision om att epidemin fås under kontroll och Finland kan öppnas.”

Kiuru säger att det ser ut som att Finland får så stora vaccinleveranser under de närmaste veckorna att det räcker för att vaccinera 85 procent av alla över 12 år två gånger.

Kiuru säger samtidigt att siffrorna just nu pekar på att det blir svårt att få vaccintäckningen att gå över 85 procent.

Hon säger sig vara bekymrad särskilt över två gruppers ovilja att ta vaccin: unga män och personer som har annat än finska eller svenska som modersmål.

Därmed är det enligt ministern inte alls uteslutet att de samhälleliga restriktionerna fortsätter under hösten, liksom också den stränga hälsosäkerhetskontrollen vid gränserna så att Finland inte förlorar vaccineffekt.

"Men om tillräckligt många finländare låter sig vaccineras kan Finland slopa modellen med tre olika spridningskategorier i höst. Då kunde man sannolikt också slopa de nationella besgränsningarna för bland annat restauranger och tillämpa endast regionala begränsningar", säger Kiuru.