Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Drömstarten i VM-premiären gav inga poäng – Damlejonen tappade ledningen och förlorade mot Kanada: ”I andra perioden hamnade vi under en ångvält”

Uppdaterad 21.08.2021 08:00.
Marie-Philip Poulin gör mål mot Finland.
Bild: AFP / Lehtikuva

Två mål på sex minuter i början av matchen gav Damlejonen bästa möjliga chans att besegra Kanada. Men den här gången gick det inte vägen. Kanada kom tillbaka i andra perioden och vann till slut med 5–3.

Mer än två år efter den bittra finalförlusten i Esbo fick Damlejonen äntligen spelade en VM-match igen.

Och det var ett taggat lag som klev ut på isen i premiären mot värdnationen Kanada. Nelli Laitinen gjorde 1–0 redan efter 2.25 och Minnamari Tuominen ökade på till 2–0 i den sjätte minuten.

– Vi fick exakt en sådan start som vi ville ha, säger den VM-debuterande målvakten Anni Keisala på förbundets webbplats.

Keisala gjorde totalt 39 parader i matchen och höll länge tätt i det kanadensiska skottregnet. Men i slutet av andra perioden kunde hon inte längre stå emot.

Nelli Laitinen jublar efter första målet mot Kanada.
Bildtext Nelli Laitinen gjorde Finlands första mål i VM.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kanada både reducerade och kvitterade inom loppet av 20 sekunder. Kanadas överlägsenhet syns väldigt tydligt i skottstatistiken i andra perioden som laget vann med hela 25–2.

– Vi gjorde en strålande första period men i andra hamnade vi under en ångvält. Kanada fick momentum men vi lyckades ändå överleva, säger förbundskaptenen Pasi Mustonen.

Kanada utnyttjade sitt momentum även i början av den tredje perioden. Laget gick snabbt upp i ledningen men Damlejonen svarade. Elisa Holopainen styrde in kvitteringen efter 47.13.

"Det bättre laget vann"

Och precis när matchen stod och vägde kom ett nytt slag i ansiktet för Finland. Endast 25 sekunder efter Holopainens kvittering gjorde Sarah Fillier 4–3 för värdnationen.

Finland hade en del lägen att skapa något farligt på slutet men Kanada höll sin ledning. Laget vann till slut premiären med 5–3 då Brianne Jenner fastställde slutresultatet i tom bur.

– För andra gången på några dagar kämpade vi om segern mot kanske det bästa laget i världen. Det bättre laget vann men precis som i träningsmatchen i onsdags hade vi chansen att kvittera, säger Mustonen.

Varken Mustonen eller Keisala anser att det finns någon anledning att gräva ner sig efter den här förlusten.

– Vi har åtta debutanter i laget och allt ser positivt ut. Temat för den här turneringen är att hela tiden bli bättre. Spelmässigt kan vi bli bättre och kanske är det vår starka skidskoåkning som tar oss till medaljmatcherna, säger Mustonen.

– Det är tre matcher kvar innan slutspelet börjar och från det här läget är det bra att utveckla vårt spel, kompar Keisala.

Damlejonen spelar nästa match i VM under natten till måndag. Då väntar USA som vann sin premiär över Schweiz med 3–0.

Resultat:

Kanada – Finland 5–3 (0–2, 2–0, 3–1)
02:25 0–1 Nelli Laitinen (Sofianna Sundelin)
06:05 0–2 Minnamari Tuominen (Jenni Hiirikoski) pp
34:41 1–2 Jamie Rattray (Natalie Spooner)
35:01 2–2 Marie-Philip Poulin (Claire Thompson, Erin Ambrose)
42:41 3–2 Erin Ambrose (Brianne Jennser, Claire Thompson)
47:13 3–3 Elisa Holopainen (Rosa Lindstedt)
47:38 4–3 Sarah Filler (Melodie Daoust, Natalie Spooner)
59:17 5–3 Brianne Jenner (Sarah Nurse)

Målvakter:
Ann-Renee Desbiens CAN 4+2+2=8
Anni Keisala FIN 8+23+8=39

Schweiz – USA 0–3 (0–1, 0–2, 0–0)

Tjeckien – Danmark 6–1 (3–1, 0–0, 3–0)