Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarnas Purra vill se noll afghanska flyktingar – vill inte hjälpa dem med uppehållstillstånd som nu semestrar i Afghanistan

Från 2021
Riikka Purra sitter på en stol utomhus. Hon ler och tittar in i kameran.
Bildtext Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra anser att de finländska soldaterna i Afghanistan ska hjälpa få hem finländare, men inte alla med koppling till Finland.
Bild: Silja Viitala / Yle

Sannfinländarna har varit tydliga med att man vill hjälpa afghaner i deras närområden, inte i Finland. Det poängterade ordförande Riikka Purra återigen i en intervju för Yle på lördagsmorgonen.

– Det som händer i Afghanistan är givetvis hemskt, men det finns konflikter i hela världen. Talibanerna lyckades överraskande snabbt ta sig till makten. Tvångsflyttningen ser ut att bli omfattande och grannländerna får ta emot många flyktingar, säger Purra i Morgonettan.

Det är just det som Purra anser att borde ske – grannländerna ska hjälpa till, inte Finland.

– Och en del som flytt till Pakistan har återvänt, de är nöjda med ledningen i Afghanistan.

Purra kallar talibanrörelsen för en skräckregim och säger att rörelsen kan ses som ett hot, men att människor främst flyr från osäkerhet.

– De vet inte vad som ska hända i landet, till exempel vad det innebär för kvinnor och barn. Men det finns flera olika hot – en flyktingvåg till Europa från Afghanistan är också ett hot som berör hela världen.

Många i Afghanistan är väldigt utsatta, till exempel kvinnor och barn. Hur ska Finland stödja dem?

– Talibanerna är inte det enda hotet mot dem. I Afghanistan finns ännu fler problem som rör jämställdhet. Många män tycker till exempel att kvinnorna har för mycket rättigheter.

Purra: Inte ekonomiskt och effektivt att ta emot flyktingar

Regeringen vill höja flyktingkvoten till 2 000. Sannfinländarna är av annan åsikt – om partiet fick välja skulle man ta emot noll flyktingar.

– Vi tror på humanitär hjälp och krishjälp i närområdet, i det här fallet främst Afghanistan. Att ta emot flyktingar till Finland är inte det mest ekonomiska och moraliskt mest effektiva sättet att hjälpa. Man kan hjälpa betydligt fler människor på plats, säger Purra.

Men har vi inte en skyldighet att hjälpa afghanerna när vi gjort militära angripanden i Afghanistan?

– Det är en svår fråga. Själv tänker jag på hur man kan hjälpa så många som möjligt. Omedelbart skydd behövs och grundförutsättningar för att leva. Finland ska ta hem finländare som befinner sig i Afghanistan och dem som har en personlig koppling till Finland.

Men varför vill Sannfinländarna inte stödja dem som behöver hjälp?

– Jag upprepar det jag sagt tidigare. Det är inte ekonomiskt att ta flyktingar till Finland och inte det effektivaste sättet att hjälpa. Jag tycker tyvärr inte att det är hemskt förnuftigt att höja flyktingkvoten. Jag förstår att politiker har anlag för att föreslå det här, men det är inte förnuftigt.

Anser att finländska soldaterna endast ska hjälpa finländare

Sannfinländarna stödde beslutet att skicka en militärtrupp till Afghanistan. Purra säger att soldaterna ger säkerhet.

Enligt Purra ska de finländska soldaterna ändå inte hjälpa alla med koppling till Finland i Afghanistan. Hon är kritisk till att afghaner som har uppehållstillstånd i Finland åkt till Afghanistan för att semestra.

– Jag tar inte ställning till enskilda fall, men det är mycket märkligt att man åker och semestrar till ett land man flytt från. Finland har för flera veckor sedan sagt att de med koppling till Finland flygs hem, men en del är ännu där. Det här är ett tecken på att vårt flyktingsystem fungerar dåligt då människor har möjlighet att semestra i Afghanistan fast de flytt därifrån.

– Jag skulle inte använda de finländska truppernas styrka på att hjälpa de här och hämta dem till Finland.

Menar du att de borde lämnas i Afghanistan?

– De ska komma bort med egna krafter, inte med hjälp av truppen. Finländare i Afghanistan ska hjälpas av soldaterna så att de kommer säkert hem, men vi kan inte rädda alla.