Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bråd morgon för räddningsverket i Helsingfors – kraftigt regn orsakade översvämningar i källare och affärer

Från 2021
Två personer med paraply över huvudet går på en regnfylld gata i Helsingfors. De går förbi ett bärstånd.
Bildtext Regn- och åskväder drog över Helsingfors på lördagsmorgonen. Regnet har sedan dess avtagit och det har blivit klarare.
Bild: Lehtikuva

Ihållande regnväder har orsakat problem i huvudstaden och kraftig åska ledde till att 12 000 hushåll var utan el under morgonen.

Helsingfors räddningsverk har haft många uttryckningar på lördagsmorgonen. Regnskurarna har bland annat lett till att vatten runnit in i en del affärsutrymmen samt i källare i egnahemshus.

På tre timmar, mellan klockan 9 och 12, på lördagen kom det 24,3 millimeter regn.

Tiotals enheter har skickats ut på olika uppdrag relaterade till ovädret under morgonen. Speciellt många uppdrag har räddningsverket haft i norra, östra och västra Helsingfors.

– Åskskurarna har upphört på vissa platser, men vi har ganska många uppdrag för tillfället, säger jourhavande brandmästare Tommi Sivula.

Elavbrott ovanliga i Helsingfors

Uppdragen kan bli fler under dagen – Sivula säger att uppdragen under morgonen bara blivit fler och fler.

Åskan var kraftig under morgonen. Vid niotiden ledde åskovädret till elavbrott i drygt 12 000 hushåll. Det var Helens kunder som var utan el i cirka sex minuter. Elavbrottet var alltså kortvarigt, men elavbrott är överlag mycket ovanliga i Helsingfors.

Flera värmecentraler runtom i huvudstaden var ur funktion i drygt en timmes tid till följd av elavbrottet.