Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EM-finalen orsakade stor smittspridning: ”Borde bli en varning för oss alla”

Uppdaterad 21.08.2021 12:53.
Publik på EM-finalen.

EM-finalen i fotboll på Wembley i juli har fått benämningen ”superspridarevenemang” i England. Enligt hälsomyndigheten i England konstaterades 3404 personer smittade efter finalen och det är många fler än efter andra evenemang i landet under sommaren.

När England och Italien möttes i EM-finalen den 11 juli sågs matchen av 67 000 åskådare på Wembley. Av dessa var 2295 personer troligen smittade av coronaviruset och efter matchen har man konstaterat att ytterligare 3404 personer smittades, visar data från engelska hälsovårdsmyndigheten.

Engelska The Times beskriver EM-finalen som ett ”superspridarevenemang”.

– EM var ett unikt tillfälle och det är osannolikt att vi ser en liknande inverkan i framtiden. Data visar dock hur lätt viruset sprids vid nära kontakt och det här borde bli en varning för oss alla, säger forskaren Jenifer Smith enligt nyhetsbyrån Reuters.

Smith påpekar samtidigt att EM-finalen inte var ett typiskt sommarevenemang utan snarare ett evenemang som sker en gång i livet. Det kan ha lett till att människor tagit större risker.

"Viktigt att människor är försiktiga i trånga utrymmen"

EM-finalen var också en betydligt större smitthärd än andra evenemang som ordades i England i sommar. Dessa testevenemang hade positiva fall som var i linje eller till och med lägre än det nationella genomsnittet.

GP-tävlingen på Silverstone hade en publik på 350 000 åskådare under tre dagar men bara 585 smittade. Av dessa var 343 smittade under GP-helgen. Från Wimbledon som hade som hade runt 300 000 åskådare har det rapporterats om 881 fall.

– Vi har visat att vi kan återinföra idrotts- och kulturevenemang på ett säkert sätt. Det är ändå viktigt att människor är försiktiga i trånga utrymmen, säger kulturminister Oliver Dowden som samtidigt uppmanar befolkningen att vaccinera sig.

– Det är det säkraste sättet så att vi kan arrangera stora evenemang.