Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I höst får vitkindade gäss skjutas – se hur 300 000 fåglar intog en och samma åker

Vitkindade gäss.

I höst ska nästan 16 000 vitkindade gäss skjutas. Utvalda bondgårdar i Östra Finland har beviljats dispens för att jaga bort och skjuta den fridlysta fågeln.

Varje år orsakar den vitkindade gåsen miljontals euro i skördeskador för finländska jordbrukare. Därför beviljar Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland 506 bondgårdar dispens för att skjuta och jaga bort gässen från sina åkrar. Sammanlagt ger dispenserna möjlighet att skjuta knappt 16 000 av de fridlysta gässen.

– När de fridlystes på 1970-talet fanns det ungefär 20 000 vitkindade gäss på hela kontinenten. Nu kan det finnas långt över 20 000 på en enda åker, säger Nina Mikander, specialsakkunnig på Miljöministeriet.

Varje dispensinnehavare har en individuell kvot på 20-40 gäss som de får skjuta. Det är en lösning som gynnar alla inblandade, tycker Mikander.

– Allteftersom skadorna ökat har också de ersättningar staten, i det här fallet miljöministeriet, betalat ut också ökat enormt. Det handlar om flera miljoner euro per år. Så det ligger i allas intresse att hitta en lösning, att bevilja dispens kan vara en av dem.

Se när 300 000 gäss intog en åker i Elimä
Nyhetsvideor: Gäss i Elimä - Spela upp på Arenan

Kan inte räknas som jakt

Den vitkindade gåsen är en fridlyst art i Finland och får varken dödas eller störas. Med stöd av dispens får jordbrukarna däremot eliminera fåglarna för att förebygga allvarlig skada, men eftersom den inte klassas som viltart handlar det inte om jakt.

Däremot krävs det en jaktlicens för att få skjuta fåglarna.

– Alla jordbrukare är ju nödvändigtvis inte jägare eller har jaktlicens. Då kan man välja att be någon annan, till exempel en medlem ur den lokala jaktföreningen eller grannen som kanske har licens, att sköta skjutandet.

Även om det är någon annan som trycker av bär jordbrukaren ansvar för att allt går rätt till.

– Det är jordbrukarna själva som sökt om dispensen och det är deras mark som man vill skydda, säger Mikander.

Nästan 10 000 fler än i fjol

Det är inte första gången man beviljar dispens för att skjuta gäss. Förra hösten fick nästan 200 jordbrukare skjuta sammanlagt drygt 6 000 vitkindade gäss.

I år ska Naturresursinstitutet också undersöka hur väl skjutning med dödlig utgång fungerar jämfört med andra metoder. Till exempel ska man jämföra med bara skottljud och med så kallade tysta metoder, som att närmar sig fåglarna till fots.

– Det här är svåra saker att lösa och det är alltid tråkigt med förluster i vardagslivet. Det har varit roligt att se att så många jordbrukare har varit villiga att delta i sökandet efter lösningar. Vi hoppas att det här ska hjälpa, säger Mikander.