Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Abiturienter vid Katedralskolan i Åbo hoppas på ett normalt sista skolår: "Det skulle vara en katastrof att gå miste om vår penkis"

Tre abiturienter utanför Katedralskolan i Åbo.
Bildtext Allan Ahlskog, Alina Lindfors och Elias Boman tycker alla att det är viktigt att få avverka sitt sista skolår med närundervisning.

Nästan hela sin gymnasietid har abiturienterna Elias Boman, Allan Ahlskog och Alina Lindfors genomfört på distans till följd av coronapandemin. Nu hoppas de att deras sista skolår går att ordna så normalt som möjligt.

Hössterminen har dragit igång vid Katedralskolan i Åbo och den här gången med närundervisning. För abiturienterna Elias Boman, Allan Ahlskog och Alina Lindfors är det här en lyx som de sällan fått uppleva under sin gymnasietid.

Deras gymnasietid har präglats av distansstudier och coronarestriktioner. Därför har också den sociala kontakten eleverna sinsemellan samt mellan elever och lärare inte utvecklats på samma sätt som under normala förhållanden. Och det här har fått följder som framkommer nu då eleverna återigen samlas i skolan.

- Nu när vi är abiturienter och vi borde planera olika evenemang och skoja omkring lite i skolan så är det väldigt få som vill ställa upp och bjuda på sig själva, säger Elias Boman. Motivationen att delta i skolans olika temadagar är nästan noll.

Elias Boman utanför Katedralskolan i Åbo.
Bildtext Elias Boman tycker att det skulle vara en katastrof att inte få vara med om penkis som abiturient.

Boman, som själv kommer från Pargas, säger att det har varit speciellt svårt för de elever som inte är bosatta i Åbo att knyta kontakter med andra elever.

- Det är därför vi överlag inte har en gemensam anda i vår årskurs, säger han.

Viktigt att också få ha roligt

Abiturienterna har gått miste om många tillställningar och evenemang som normalt sett hör till gymnasietiden. Exempelvis de gamlas dans som traditionellt brukar ordnas under andra året på gymnasiet har redan blivit flyttad tre gånger. Nu är tanken att den ska ordnas i oktober. Evenemanget blir lite annorlunda än normalt, men åtminstone får abiturienterna en chans att uppleva det.

- Jag vill gärna att det ska ordnas, för det är något jag har sett fram emot jättelänge, säger Alina Lindfors.

Också Allan Ahlskog säger att han länge har sett fram emot att få dansa på de gamlas dans.

- Jag tycker att det hör till gymnasietiden, säger Ahlskog.

Allan Ahlskog utanför Katedralskolan i Åbo.
Bildtext Allan Ahlskog säger att han är glad över att få uppleva de gamlas dans, som nu ordnas i oktober.

Och i februari, om coronaläget tillåter, är det dags för bänkskuddardagen, mera känd som "penkis". Enligt Boman, Ahlskog och Lindfors är det viktigt att också få ha roligt för att orka med studierna.

- Såklart man kan studera och arbeta på distans, men att man skippar allt det roliga gör nog att studiemotivationen och de sociala kontakterna lider massor. Jag tycker att det skulle vara en katastrof att gå miste om vår penkis, säger Boman.

Hoppas få ett sista normalt skolår

Allt fler och allt yngre personer vaccineras nu mot coronaviruset i Åbo. Det här hoppas samtliga tre att ska underlätta gällande säkerhetsregler och andra begränsningar då det kommer till ordnandet av olika evenemang och studentskrivningarna.

Framför allt ser de fram emot att förhoppningsvis kunna genomföra hela sitt sista skolår på plats, med närundervisning.

- Det känns som att coronaviruset är en ganska stor risk åtminstone för oss abiturienter. Om det skulle uppstå ett fall i skolan så hoppas jag att inte hela skolan måste stänga ner, så att vi ändå kan få vår undervisning genom närstudier, som är ganska viktigt inför kommande skrivningar, säger Ahlskog.

Alina Lindfors utanför Katedralskolan i Åbo.
Bildtext Alina Lindfors säger att det hon saknat mest under coronapandemin är att få vara med i planeringen av skolevenemang.

Distansstudierna har ändå hjälpt eleverna att studera självständigt, vilket är positivt med tanke på framtida universitetsstudier.

- Jag tycker att man har lärt sig ganska bra självkontroll och självdisciplin, att man har själv behövt ta initiativet till att läsa efter skolan fast man inte alltid kanske skulle ha orkat, säger Ahlskog.

Alina Lindfors hoppas att hon får hållas frisk under hela sista skolåret. Vad som händer efter det är ännu lite oklart, men hon hoppas att hon skulle klara universitetsstudierna även om de skulle vara på distans.

- Jag antar att universitetsstudierna skulle vara på samma sätt som här, att man måste själv ta initiativ för att komma igång och få studierna att rulla på, säger Lindfors.

Hälsan går alltid först

Marianne Pärnänen, rektor för Katedralskolan i Åbo, ser försiktigt optimistisk på det kommande läsåret med närstudier. I bakhuvudet finns ändå alltid oron över hur alla arrangemang ska fungera om exempelvis coronaläget ännu förvärras.

Pärnänen säger att även om en del inte tycker att det är så roligt att studera på distans, så har det ändå gått bra så här långt. Enligt Pärnänen går hälsan alltid först, och då får studierna komma på andra plats.

Rektor Marianne Pärnänen i Katedralskolans trappa.
Bildtext Marianne Pärnänen vill inte riskera människors hälsa till fördel för närstudier.

- Jag tycker att om det är någon som inte är nöjd med distansundervisningen så borde vi kanske utveckla den formen för att få den bättre, snarare än att man till hundra procent och med våld försöker ha närundervisning och riskera människors hälsa, säger Pärnänen.