Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Guld till Finland för tredje dagen i rad! Släggkometen Silja Kosonen blev juniorvärldsmästare med över fyra meters marginal

Från 2021
Uppdaterad 21.08.2021 20:57.
Silja Kosonen med Finlands flagga.
Bildtext Silja Kosonen blev både Europa- och världsmästare för juniorer denna sommar (arkivbild).
Bild: Friidrottsförbundet /Tapio Nevalainen

Är man juniorvärldsrekordsinnehavare och överlägsen kvaletta så talar det mesta för finalsuccé. 18-åriga slägghoppet Silja Kosonen kastade på sin egna suveräna nivå i dagens final och tog Finlands tredje, och mest väntade, guld i U20-VM i Nairobi.

Guld till Saga Vanninen, silver till Juho Alasaari, guld till Janne Läspä. Och guld till Silja Kosonen.

De finländska friidrottstonåringarna har levererat fantastiska resultat i U20-VM i Kenya, där det saknas en del toppnationer.

Dagens guldmedaljör Kosonen var gigantisk segerfavorit inför släggfinalen. Juniorvärldsrekorddamens kastrepertoar innefattar längder som de flesta övriga i dagens finalfält bara kan drömma om.

18-åringen från Reso satte tonen för sin guldjakt direkt i början. Första kastet bar fina 70,53 och i andra rundan kom segerresultatet 71,64.

– Det här var egentligen första gången under min karriär som jag på riktigt kunde njuta i en sån här tävling. Jag kände mig väldigt lugn. Jag visste att jag kan kasta långt och dessutom gick första kastet direkt över 70 meter, sa Kosonen i friidrottsförbundets pressmeddelande.

Kosonen kastade över 70 meter ännu i den sista omgången. Hennes världsrekord för under 20-åringar från tidigare i sommar lyder 73,43.

Frankrikes Rose Loga knep silver med 67,11, bronset gick till belarusiskan Maryola Bukel, som noterades för 65,20.

Finland hade två kastare i finalen. Aada Koppeli slutade på tionde plats av tolv deltagare med resultatet 56,81.

Artikeln uppdaterad med Kosonens kommentarer klockan 20.57.

Diskussion om artikeln