Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Supertid av Thompson-Herah som närmar sig världsrekordet – återkomsten blev en flopp för Richardson: ”Snacka all skit ni vill”

Från 2021
Uppdaterad 22.08.2021 08:42.
Elaine Thompson-Herah vinner.
Bild: AFP / Lehtikuva

Elaine Thompson-Herah sprang den näst snabbaste tiden någonsin på 100 meter vid Diamond League-tävlingen i Eugene. Jamaicanskan korsade mållinjen på 10,54 som bara är fem hundradelar långsammare än Florence Griffith-Joyners världsrekord.

På förhand hade loppet målats upp som en trekamp mellan Elaine Thompson-Herah, Shelly-Ann Fraser-Pryce och Sha'Carri Richardson men väl på banan var en löpare överlägsen.

Thompson-Herah fick inte den bästa starten men efter halva loppet var hon upp jämsides med Fraser-Pryce. OS-guldmedaljören flög sedan ifrån och på slutet var det bara Thomposon-Herah mot klockan.

Och klockan stannade på fantastiska 10,54 – den näst bästa tiden i historien och bara fem hundradelar från Florence Griffith-Joyners världsrekord som stått sig sedan 1988.

– Det är otroligt att löpa personligt rekord i första tävlingen efter OS. Det här betyder mycket eftersom mitt jobb är att inspirera en hel generation, säger Thompson-Herah enligt nyhetsbyrån AFP.

Precis som i OS blev det trippelseger för Jamaica. Fraser-Pryce var tvåa med 10,73 och Shericka Jackson trea med 10,76.

"Här för att stanna"

För Sha'Carri Richardson gick det åt skogen i återkomsten. Richardson var aldrig med i loppet och slutade sist med tiden 11,14.

– Det här var ett lopp, jag är inte klar än och ni vet vad jag är kapabel till. Räkna bort mig om ni vill, snacka all skit ni vill men jag är här för att stanna, säger Richardson.

Richardson var också anmäld på 200 meter men valde att dra sig ur det loppet som vanns av Mujinga Kambundji.

På herrarnas 200 meter fick Noah Lyles en liten revansch från OS där han bara blev bronsmedaljör. Lyles vann loppet på tiden 19,52 som är nytt världsårsbästa.

– Jag kände att jag inte var riktigt taggad för den här tävlingen men efter fem möten med en psykolog har jag kunnat släppa det som hände i Tokyo och övertyga mig själv om att jag är i bra form.

– Jag tror inte ni förstår hur tråkigt det var att tävla utan publik i Tokyo, det var helt tyst. Att sedan komma hit och se så många fans är fantastiskt, säger Lyles.

Samtliga resultat från Diamond League-tävlingen hittas här.

Diskussion om artikeln