Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sammandrabbningar och israeliska flygräder efter demonstration i Gaza – många skadade

Från 2021
Många människor som har samlats i gränsområdet mellan Gaza och Israel.
Bildtext Människor samlades i gränsområdet under lördagskvällen.
Bild: AOP

Palestinska demonstranter uppges ha kastat brandbomber mot gränsstängslet i Gaza under lördag kväll. Människor försökte också klättra över stängslet och då tog israeliska säkerhetsstyrkor till eldvapen och tårgas.

Det var fråga om en protest som den styrande extremorganisationen Hamas sammankallat och i vilken enligt Hamas egen utsago tusentals palestinier deltog i.

Tiotals personer uppges ha skadats i sammandrabbningarna - enligt palestinska myndigheter är det fråga om 41 civilpersoner som fick skador av varierande grad. Bland dem som skadades svårast finns åtminstone en israelisk polis och två palestinska demonstranter.

Den ena av de svårt skadade palestinierna uppges vara en 13-årig pojke som blev skjuten i huvudet. Hans tillstånd betecknas som kritiskt.

Enligt israeliska armén var det hundratals palestinier som försökte ta sig över det norra gränsstängslet i samband med protesterna. En israelisk polis uppges ha skadats då någon sköt skott mot den israeliska sidan, och någon försökte också ta vapnet av en israelisk soldat.

Israel: Flygräder mot Hamas vapenförråd

Efter sammandrabbningarna vid gränsen gjorde Israel senare under kvällen och natten flygräder mot mål på Gazaremsan.

Enligt Israel attackerade man fyra mål i Gaza, det ska ha varit fråga om Hamas vapenlager och utrymmen för tillverkning av vapen.

Försvarsminister Benny Gantz säger att Israel hade utsatts för mycket allvarliga provokationer och att man reagerade på dem.

Våldsamheterna under gårdagen betecknas som bland de värsta sedan eldupphöret slöts för tre månader sedan. Parterna enades i maj om eldupphör efter 11 dagars krigshandlingar i vilka minst 260 palestinier och 13 israeler dödades.

Reuters, AFP