Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stora Tuna repade sig efter katastrofal start och tog andra raka segern – Helsingin Suunnistajat på pallen i Jukola: ”Vi fick ett väldigt bra resultat”

Uppdaterad 22.08.2021 13:08.

Förhandsfavoriten Stora Tuna höll i Jukolakavlen. Efter en svår start jobbade sig laget upp och vann tävlingen. Helsingin Suunnistajat blev bästa finländska lag på tredje plats.

Precis som i damernas Venlakavle blev det svenskt högst upp på prispallen i Jukola. Stora Tuna tog sin andra raka seger då laget vann med en dryg minut före IFK Göteborg.

Stora Tuna var över tio minuter efter täten efter den första etappen men sedan inleddes upphämtningen. Sakta men säkert plockade laget in tid och placeringar, och efter Jesper Svensks insats på den fjärde etappen steg Stora Tuna upp i ledning.

Laget fanns sedan med i tätstriden och avgörandet kom på den sjätte etappen. Viktor Svensk drog upp en lucka på två minuter till IFK Göteborg och ankaret Emil Svensk kunde hålla ledningen trots en bom på sin etapp.

– Det är jätteroligt att vinna igen. Vi var väl lite favorittippade så det är kul att kunna försvara segern. Vi har många bra nattorienterare i laget och så hade vi bra fart på slutet, säger Emil Svensk till Yle efter segern.

Helsingin Suunnistajat trea

Bakom Stora Tuna och IFK Göteborg löpte två finländska lag i mål som trea och fyra. Helsingin Suunnistajat knep tredjeplatsen före Tampereen Pyrintö.

Helsingin Suunnistajats ankare Olli Ojanaho gick ut nästan en minut efter Pyrintös dito Florian Howald. Men trots att Ojanaho föll och slog i knät på sin etapp så lyckades Helsingforsklubben knipa tredjeplatsen.

– Vi tappade kanske en minut där men jag kunde fortsätta. Naturligtvis är vi väldigt nöjda, det här var en kontrollerad och bra stafettinsats. Vi fick ett väldigt bra resultat.

– Vi har ett otroligt bra lag och det är fint att vara en del av det, säger Ojanaho som gick i mål tre och en halv minut efter tvåan IFK Göteborg.

Bästa FSO-lag var OK77 på 51:a plats.

Resultat:

1. Stora Tuna OK 8.02.32
(Anton Sjökvist, Henrik Johannesson, Olle Kalered, Jesper Svensk, Joakim Svensk, Viktor Svensk, Emil Svensk)

2. IFK Göteborg 8.03.30
(Dag Blandkjenn, Håvard Sandstad Eidsmo, Fredrik Bakkman, Vetle Ruud Bråten, Johan Högstrand, Max-Peter Beijmer, Kasper Fosser)

3. Helsingin Suunnistajat 8.07.03
(Arttu Syrjäläinen, Veli Kangas, Topi Syrjäläinen, Miika Suominen, Tuomas Heikkilä, Einari Heinaro, Olli Ojanaho)

4. Tampereen Pyrintö 8.09.48
(Otto Simosas, Anton Kuukka, Elias Kuukka, Severi Kymäläinen, Mikko Eerola, Aleksi Niemi, Florian Howald)

5. OK Ravinen 8.15.00
6. Nydalens SK 8.15.02
7. Södertälje Nykvarn Orient 8.17.24
8. IFK Göteborg 2 8.17.27
9. Ikaalisten Nouseva-Voima 8.18.42
10. Malungs OK Skogsmårdarna 8.18.51