Vårdreformen och ekonomin sysselsätter de österbottniska lokalpolitikerna i höst: "Jag hoppas vi kan se möjligheter och inte bara problem"
Den politiska hösten inleds nu på allvar i kommunerna. En stor del av tiden kommer att gå till förberedelserna inför social- och hälsovårdsreformen och övergången till Österbottens välfärdsområde som sker vid årsskiftet.
– Många saker är ännu oklara, säger Anna Bertills (SFP), nyvald kommunstyrelseordförande i Vörå.
I Vörå kommer man också att inleda arbetet med en ny kommunstrategi – ett ganska massivt arbete, säger Bertills. Också coronatiden kommer att prägla hösten tror hon, framförallt inom bildningssektorn men också i övrigt.
– Man får vara beredd på att det kan komma snabba förändringar.
Anna Bertills blickar ändå fram emot hösten med optimism.
– Jag ser fram emot en härlig politisk höst. Jag tror vi kommer att ha jätteintressanta diskussioner, både i Vörå kommun på olika plan, men också överlag i Österbotten. Vi har jättemycket att fundera på, och förhoppningsvis ser vi inte bara problem utan också möjligheter.
Vilka frågor tror du det är som kommer att väcka mest politisk debatt i Vörå i höst?
– Ibland kan det vara oväntade saker som väcker debatt men oftast är det väldigt lokala frågor. Men jag hoppas att också de stora frågorna som företagsetableringar, framtiden för skolnätet och bristen på arbetskraft väcker debatt. Dit skulle jag vilja rikta de politiska blickarna för Vörås del.
Korsholm satsar stort på nytt skolcampus
I Korsholm är det det nya skolcampuset i Smedsby som är den största satsningen man har på gång i kommunen, säger kommunstyrelseordförande Carola Lithén (SFP).
– Det kommer att komma i princip alla kommuninvånare till godo eftersom det gäller hela grundskolan och småbarnspedagogiken på både svenska och finska. Jag ser fram emot att vi äntligen kan utveckla naturliga "språkduschar" mellan barn från bägge språkgrupperna. Det kommer att ge möjlighet att få vänner över språk- och kulturgränser. Det är ett projekt som förstås kommer att kosta väldigt mycket men som vi är glada över att kunna satsa på.
En annan aktuell jättesatsning som också berör Korsholm är planerna för batterifabriksområdet som ligger på gränsen mellan Vasa och Korsholm. För Korsholms del är det först och främst infrastruktur som man behöver fundera på i det här skedet, säger Carola Lithén.
Men i Korsholm ser man också redan fram emot att batterifabriksområdet ska ge hela regionen en knuff framåt.
– Vasa har jobbat jättebra med det här och vi är glada och tacksamma. Vi vill vara med och se till att kringservicen sköts på ett bra sätt – infrastruktur och boende, småbarnspedagogik, skola, fritidsaktiviteter. Om folk som kommer hit och jobbar ska trivas här behöver det finnas mer än arbete och boende. Där är Korsholm gärna aktivt med, säger Lithén.
"Coronaekonomin" ska redas upp
Förberedelserna inför vårdreformen och övergången till Österbottens välfärdsområde upptar också en stor del av tiden för Korsholmspolitikerna i höst, säger Lithén.
– Det är jättespännande och det är mycket som händer, bland annat när det gäller gränssnittsfrågorna – kommunikationen mellan kommunen och det nya vårdområdet. Man måste se till att alla uppgifter sköts av någondera parten och att det inte finns överlappningar.
Det börjar också vara aktuellt att rekrytera kandidater till det första välfärdsområdesvalet som hålls den 23 januari.
När det gäller ekonomin kommer man i kommunen småningom att få en "post-pandemi-ekonomi" att reda upp, säger Lithén.
– Man har ju fått olika stödformer men de kommer att upphöra och då gäller det att försöka reda upp så gott det går och hitta en lämplig nivå för vår ekonomi.
Två nya skolbyggen i Pedersöre
I Pedersöre samlas kommunstyrelsen till sitt första möte på måndag. Det är en hel del på agendan i höst, säger nyvalda styrelseordförande Johanna Holmäng (SFP):
– Överlag kommer hösten att handla mycket om beredningen inför välfärdsområdesvalet. Men annars har vi mycket på gång – vi håller bland annat på att bygga två nya skolor, Bennäs-Östensö-Sundsby skola och Sandsund skola.
Holmäng tycker att det ska bli intressant att ta itu med höstens budgetarbete.
– Ekonomin är ju alltid den största frågan i kommunerna. Hur mycket skatt ska vi ta ut av invånarna och vilken service kan vi erbjuda med den skattesatsen? De frågorna dyker ju alltid upp nu under hösten. Som nybliven styrelseordförande ser jag fram emot att delta i arbetet mera operativt.
Nya bostadsområden och havsvindkraft på agendan i Kristinestad
Också i Kristinestad står förberedelserna inför vårdreformen på agendan i höst.
- Vi får inleda med att försiktigt börja fundera på den "nya" kommunen. Då vården och omsorgen flyttas över till välfärdsområdet vid årsskiftet tas samtidigt drygt tolv procent av skatteintäkterna bort från kommunerna. Det leder förstås till anpassningar inom förvaltningen och hela organisationen, säger Patrick Ragnäs (SFP), ordförande för stadsstyrelsen i Kristinestad.
Aktuella satsningar i Kristinestad är också planerna för nya bostadsområden i Inre hamnen och Skataområdet, säger Ragnäs.
Dessutom ska staden tillsammans med Pohjolan Voima planera hur man går vidare med det gamla kolkraftverksområdet och hamnen som Pohjolan Voima äger.
– Vi ska också gå vidare med planerna för havsvindkraftsparken tillsammans med Finlands Havsvind.
Stadsstyrelsen i Kristinestad samlas till aftonskola på måndag, för att gå igenom tyngdpunktsområdena för mandatperioden.
– Vi ska få saker och ting att hända och inte bara snacka, säger Patrick Ragnäs.