Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige: Stefan Löfven slutar leda Socialdemokraterna i höst – avgår samtidigt som statsminister

Stefan Löfven sitter på en stol på en gräsmatta. Han sitter med benen i kors och är klädd i kostym.
Bildtext Sveriges statsminister Stefan Löfven kastar in handduken i november.

Stefan Löfven säger att han planerar avgå både som partiordförande för Socialdemokraterna och som statsminister i höst. Löfven meddelade om saken i sitt sommartal.

Löfven kommer att avgå i samband med partikongressen som hålls i november. Han ställer inte upp för återval som Socialdemokraternas ordförande och kommer därefter att be om att bli entledigad som statsminister.

– I nästa års valrörelse kommer Socialademokraterna att ledas av någon annan än mig, säger Stefan Löfven enligt SVT.

Stefan Löfven står vid ett talarpodium och håller tal. Vid talarpodiet med texten "Socialdemokraterna" syns en bukett med blommor.
Bildtext Statsminister Löfven meddelade om sin avgång i sitt sommartal på söndagen.

"Det har varit fantastiska år, men allt har ett slut"

Löfven har begrundat saken en längre tid. Partiet håller senare under söndagen ett extra styrelsemöte för att diskutera saken.

– Det här beslutet har mognat fram under en tid. Jag har snart varit partiordförande i tio år och statsminister i sju. Det har varit fantastiska år, men allt har ett slut. Jag vill ge min efterträdare de allra bästa förutsättningarna.

Så här reagerar svenskar på nyheten:

Svenska Yles Nordenkorrespondent Lucas Dahlström har pratat med några Stockholmbor. Stockholmare reagerar på Löfvens avgång - Spela upp på Arenan

Slutar för "partiets bästa"

Löfven säger att det främsta skälet till avgången är partiets bästa.

– Att partiet får ledas av en ordförande som kommer stanna en lång tid framöver, som hinner förbereda sig inför nästa val.

Till SVT säger han att det känns vemodigt att sluta som ordförande och avgå som statsminister:

– Man funderar ju på det, och kommer till en punkt när man känner att det är rätt, och man känner att det är det bästa för partiet och landet. Men det känns så klart vemodigt också.

Den senaste tiden har varit stormig för statsministern. En debatt om fri hyressättning ledde till regeringskris, vilket slutligen ledde till att regeringen föll den 21 juni. Löfven valdes ändå till statsminister på nytt den 7 juli.

Löfven valdes till Socialdemokraternas ordförande i januari 2012. Två år senare valdes han till statsminister för första gången. Han återvaldes till statsminister år 2018.

Stefan Löfven och Alexander Stubb pratar med varandra utomhus. De ler och skrattar.
Bildtext Löfven besökte Finland under ett av sina första utomlandsbesök som statsminister år 2014. Då träffade han bland annat dåvarande statsminister Alexander Stubb.

Politikerna tackar Löfven

Sveriges vice statsminister, Miljöpartiets Per Bolund, tackar Löfven på Twitter.

"Tack Stefan för starkt ledarskap och ett mycket gott samarbete under många år! Vi har tillsammans lett Sveriges första rödgröna regering och tagit stora steg mot målet att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Det arbetet fortsätter!", skriver han.

"Politiker som Löfven som arbetat hårt och velat väl förtjänar ett stort tack", skriver Kristdemokraternas ordförande Ebba Busch på Twitter.

Busch kritiserar samtidigt Socialdemokraterna och säger att partiet "saknar förmågan att lösa de problem Sverige står inför".

"Stort tack för sina insatser som statsminister och för de samtal, förhandlingar och debatter vi haft genom åren! Din personlighet och ditt lyhörda ledarskap har varit avgörande för att vi har haft ett bra och respektfullt samarbete", skriver Centerpartiets ordförande Annie Lööf på Twitter.

Stefan Löfven fotograferad från sidan medan han lutar sin kind mot sina händer. I bakgrunden syns Socialdemokraternas röda logo.
Bildtext Löfven valdes till Socialdemokraternas ordförande år 2012. Den här bilden är från samma år.