Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Stefan Löfven höll sig kvar vid makten – nu avgår han på egna villkor

Från 2021
I bakgrunden bild av Stefan Löfven som pratar under en presskonferens. I förgrunden inklippt grafik på reporter Lucas Dahlström för att signalera att den här texten är en kommentar.
Bildtext Stefan Löfven har lett det socialdemokratiska partiet sedan 2012.
Bild: TT / Lehtikuva, Yle

Stefan Löfven blev under sommaren som första statsminister någonsin avsatt av riksdagen i en misstroendeomröstning, men lyckades komma tillbaka. Nu avgår han och lämnar samtidigt en enorm strid om budgeten till sin efterträdare.

Det var med en darrande stämma som Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven, på sitt sommartal i Åkersberga, meddelade att han avgår som partiordförande och statsminister under hösten.

Stefan Löfven har under sin tid som statsminister bildat tre regeringar, han har lyckats avvärja både en och annan politisk kris, han har bildat överenskommelser, han har hållit sig kvar vid makten med borgerliga budgetar, men nu fick det räcka.

De svenska socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.
Bildtext Stefan Löfven under valkampen 2014.
Bild: EPA/CLAUDIO BRESCIANI

Och det är inte underligt om Stefan Löfven är lite trött på rollen som statsminister. Det har knappt varit en lugn stund sedan han motvilligt tog över rollen som partiordförande 2012 och statsminister 2014.

Sju år som statsminister i det politiska klimat som råder i Sverige är ingen lätt uppgift. Och det kommer inte att bli lättare för hans efterträdare.

Under hösten kommer en av de viktigaste striderna för Socialdemokraternas del att utkämpas. Man ska med sin minoritetsregering försöka ro hem en budget för nästa år som får stöd hos regeringspartnern Miljöpartiet, men också hos Centerpartiet och Vänsterpartiet, två partier med helt olika syn på ekonomi.

Bildcollage. Annie Lööf till vänster, Nooshi Dadgostar till höger.
Bildtext Det är dessa två som ska komma överens under hösten. Centerpartiets Annie Lööf (t.v) och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar (t.h).
Bild: EPA, kuvankäsittely: Otso Ritonummi / Yle

Det som gör det ännu svårare är att Centerpartiet vägrar godkänna en budget som Vänsterpartiet varit med och förhandlat fram. Låst läge är bara förnamnet.

För Socialdemokraterna blir budgetförhandlingarna avgörande. Lyckas man inte skapa en socialdemokratisk budget med ett år kvar till riksdagsval kan det bli svårt att övertyga väljarna om att man är det rätta partiet att leda landet, oavsett vem som leder partiet.

Men före det är man tvungen att än en gång bli statsministerparti.

Vad händer nu?

Stefan Löfven kommer att avgå som partiledare under partikongressen i början av november. Efter det kan han avgå som statsminister.

Det här kommer i sin tur att leda till en ny talmansrunda om en ny regering. Socialdemokraternas nya ledare kommer alltså inte automatiskt att bli statsminister, utan man måste först ha riksdagens stöd.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson.
Bildtext Flera politiska kommentatorer tror att Magdalena Andersson kommer att ta över efter Stefan Löfven.
Bild: Daniel Ivarsson

Några minuter före Löfven berättade om sitt beslut att lämna statsministerposten hyllade han sin finansminister Magdalena Andersson och kallade henne för “världens bästa finansminister”.

Enligt de flesta politiska kommentatorer är hon den mest troliga att ta över tronen efter Löfven. Frågan är om hon vill det.

Diskussion om artikeln