Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Otroliga finländska framgångarna i U20-VM fortsätter – häcklöparen Heidi Salminen tog guld efter hisnande rekordförbättring: "Känns overkligt"

Från 2021
Uppdaterad 22.08.2021 16:01.
Heidi Salminen hoppar över en häck.
Bildtext Heidi Salminen blev Finlands fjärde guldmedaljör i junior-VM (arkivbild).
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Finländsk friidrott har fått uppleva ett alldeles exceptionellt guldregn i Nairobi den här veckan. Festen fortsatte också under U20-VM:s avslutningsdag, då 17-åringen Heidi Salminen blev etta på 400 meter häck efter en otrolig rekordförbättring.

Årets världsmästerskap i friidrott för juniorer har blivit en sensationell framgångssaga för Finland. Tävlingarna saknar deltagare från nationer som USA, Storbritannien, Tyskland och Kina, men att veckan skulle utvecklas till en så här stor blåvit medaljfest trodde ingen.

Efter sjukamparen Saga Vanninens, spjutkastaren Janne Läspäs och släggkastaren Silja Kosonens guld, samt Juho Alasaaris stavsilver, var det i dag Heidi Salminens tur att glänsa.

17-åringen reste till Nairobi med tiden 59,07 som personbästa på 400 meter häck. Nu är hon juniorvärldsmästare med tiden 56,94.

– Jag har svårt att förstå vad som har hänt. Bara finalplatsen var en överraskning, så jag hade verkligen inte väntat mig detta. Det här känns overkligt, säger Salminen i förbundets pressmeddelande.

Tränaren: "Finaltiden var en bomb för mig också"

Redan i försöken putsade hon sitt rekord till 58,12. I dagens final fortsatte alltså Jyväskylädamen med en makalös rekordkross, och hon tog guld före Frankrikes Ludivine Aubertin (57,16) och kanadensiskan Savannah Sunderland (57,27).

Finländska guldmedaljörer i U20-VM

Sedan U20-VM startades 1986 har en blåvit dam aldrig tidigare tagit medalj i en löpgren.

Salminen tränas av Tuija Helander, som gjorde det finländska rekordet i grenen år 1987.

– Jag visste att Heidi har potential. 58,12 i försöken var verkligen inte en maxprestation av henne, men det var ett steg i rätt riktning. Finaltiden var en bomb för mig också. Jag hade tänkt att Heidi klarar av en tid på 57,5, säger Helander till förbundet

De fantastiska finländska framgångarna syns i medaljtabellen. Där är Finland uppe på en bragdartad andraplats, bara värdnationen Kenya är bättre med sina fem guld.

Senaste gången som Finland nappat fyra medaljer i ett världsomfattande friidrottsmästerskap dateras så långt tillbaka som för 93 år sedan, i OS i Amsterdam 1928.

Diskussion om artikeln