Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Angela Merkel: Ryssland får inte använda Nordstream 2 som ett geopolitiskt vapen mot Ukraina

Från 2021
Angela Merkel och Volodymyr Zelenskyj
Bildtext Merkels visit i Ukraina är en slags avskedsvisit; i september väljer Tyskland ny förbundskansler.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnar Ryssland för att använda gasledningen Nord Stream 2 som ett geopolitiskt vapen mot Ukraina.

Förbundskanslerns uttalande kommer i samband med ett besök i Ukraina, där hon under dagen fört samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ukraina oroar sig över både sin säkerhet och sina inkomster som transitland för rysk gas efter att nuvarande kontrakt med Ryssland löper ut 2024, och den snart färdigbyggda rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 tas i bruk.

- Vi ser projektet uteslutande som en säkerhetsfråga och anser att det är ett farligt geopolitiskt vapen, sa Zelenskyj under en gemensam presskonferens tillsammans med Merkel under söndagen.

Den gula streckade linjen är den nya dragningen.
Bildtext Gasledningen Nord Stream 2 har dragits nästan hela vägen parallellt med Nord Stream 1, längs med Östersjöns botten från Ryssland till Tyskland. Enligt bolaget bakom Nord Stream 2 är 99 procent av gasledningen färdig.
Bild: Yle grafik

Merkel har lovat att Ukraina kommer att förbli ett transitland även efter att Nord Stream 2 tas i bruk, och hotar nu Ryssland med nya sanktioner ifall landet inte förlänger sitt kontrakt med Ukraina.

- Gas får inte användas som ett geopolitiskt vapen. Det är viktigt att Ukraina förblir ett transitland.

Zelenskyj hade ändå hoppats på att förbundskanslern skulle komma med garantier för att en del av den ryska gasen som transporteras till väst, också i framtiden kommer att ledas via Ukraina.

Tyskland ska stöda Ukrainas övergång till förnybar energi

Merkel lovar att Tyskland kommer att hjälpa Ukraina med att övergå till förnybar energi.

Löftet ingår i en kompromiss som Merkel gjorde med USA:s president Joe Biden i juli, för att USA inte skall försöka sätta käppar i hjulet för Nord Stream 2-projektet.

Tyskland har förbundit sig till att stöda Ukrainas övergång till förnybar energi med en miljard euro, genom bilaterala energiprojekt.

- En idé för framtiden är att använda de nuvarande gasledningarna för att transportera väte. Men det här är ett projekt som fortfarande måste utvecklas steg för steg, och som inte kan ersätta gastransporten efter 2024, sa Merkel under presskonferensen.

Källor: Reuters, STT