Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tapio Pulkkanen gick mot karriärens första seger på Europatouren, tills katastrofala sista hålet – slog bollen både mot publiken och i vattnet: "Klart det grämer"

Tapio Pulkkanen i Dubai 2019.
Bildtext Tapio Pulkkanen (arkivbild).

Tapio Pulkkanen har spelat drömgolf på veckans Europatourtävling i Tjeckien och var uppe i delad ledning ännu inför det allra sista hålet. Där fick hans dag en ovälkommen vändning. Sanna Nuutinen tackade i sin tur nej till en reservplats i Solheim Cup efter en mardrömsavslutning på British Open.

Pulkkanen har haft en riktigt fin vecka i Tjeckien och ledde hela tävlingen inför dagens avslutande runda.

Han var också i topp inför det sista hålet, tillsammans med amerikanen Johannes Veerman. Men Pulkkanens avslutning gick åt skogen.

Inför sista hålet hade finländaren noterats för fem birdien och tre bogeyn. På det sista hålet blev det en dubbelbogey. Pulkkanens utslag landade bredvid fairway bland publiken, och hans andra slag gick i vattnet.

– Allt som allt var det en bra tävling, men klart att sista hålet grämer. Utslaget gick åt höger i den längre ruffen. Sedan tolkade jag bollens ställning fel. Slaget blev inte så hårt som jag tänkt och bollen hamnade i vattnet, minns Pulkkanen för Yle Urheilu.

Bästa placeringen i karriären

Veerman höll nerverna i styr och vann med –15. Pulkkanen blev två slag efter och delade på andraplatsen med en annan amerikan, Sean Crocker.

Finländaren tjänade 76 000 euro i prispengar för karriärens bästa placering på Europatouren.

– Jag är nöjd med mitt spel. Det blev ganska få bogeyn här. Slagen var hyfsade och puttarna höll toppklass hela veckan. Också närspelet fungerade, sammanfattar Pulkkanen.

Janne Kaske blev 66:e i tävlingen.

Nuutinen rasade i British Open – tackade nej till Solheim Cup-reservplats

I damernas British Open låg Sanna Nuutinen på en lovande fjärdeplats inför den sista rundan. Söndagen blev ändå tuff för finländskan i skotska Carnoustie.

Hennes resultat för dagen blev svaga fyra över par, vilket räckte till en 26:e plats med resultatet –3.

Efteråt erbjöds hon en plats som reserv i Europas lag i årets Solheim Cup. Nuutinens svar blev ändå nekande, med motiveringen att hon vill fokusera på de återstående tävlingarna i Europatouren.

Matilda Castren blev i stället bästa finländare i Skottland. Hon slutade på en delad tjugondeplats (–5).

Svenskan Anna Nordqvist tog hem majortävlingen med tolv under par. Hon belönas med 870 000 dollar (motsvarar cirka 743 800 euro) för framgången.