Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Väntade österbottniska triumfer i fotbollsettan – tunga IFK-hemmaförluster i ligan

Från 2021
Uppdaterad 22.08.2021 21:33.
Kei Kamara ligger på planen bredvid Henri Toivomäki.
Bildtext HIFK:s MLS-meriterade nyförvärv Kei Kamara debuterade mot KuPS.
Bild: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Det blev tunga söndagsbesök till Österbotten för division 1-bottenlagen MuSa och Jippo. I fotbollsligan åkte både IFK Mariehamn och Helsingfors IFK på klara hemmaförluster.

Både tabelltvåan VPS och -fyran Jaro tog sig an på pappret klart svagare motstånd på söndagen. Jumbon Jippo gästade Jakobstad och nästjumbon MuSa besökte Vasa.

Resultaten blev som de flesta väntade sig.

MuSa har förlorat med stora siffror på sistone och dagens drabbning i Sandviken följde samma tema. Både Miika Niemi, Kalle Multanen, Alieu Ceesay och Luqman Kassim tog sig till målprotokollet då VPS knockade Björneborgslaget med 4–0.

Tre av målen kom i andra halvlek. Jiri Nissinen förklarar varför:

– Vi försökte vara lite mer rätlinjiga i andra halvlek, i och med att de försökte pressa oss högt, sa VPS-backen i Ruutus sändning.

Efterlängtad hemmaseger för Jaro

Jaro tog i sin tur tre poäng genom en uddamålsseger. Första halvleken på Centralplan var mållös, knappt 20 minuter in i andra halvan nickade Joni Remesaho in målet som räckte till full pott.

Joni Remesaho med bollen.
Bildtext Joni Remesaho (arkivbild).
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Jaroinsatsen var inte särskilt sprakande, men segern var välkommen. Senaste gången som hemmapubliken fick fira vinst i Jakobstad var för över tre månader sedan.

– Det här har man väntat på. Inte heller det här var någon fantastisk insats, men tre poäng är det enda som betyder just nu. Försvarsspelet var bra, de hade inte värst många chanser, men vi borde göra fler mål, funderade Jaros Patrick Byskata för Ruutu.

Jaro steg till tredje plats i tabellen tack vare vinsten. Tvåan VPS har en poäng mer.

Dubbla IFK-nederlag i fotbollsligan

För Helsingfors IFK var allt frid och fröjd efter de första 45 minuterna hemma mot tuffa KuPS. Mostagh Yaghoubi gav kamraterna ledningen från straffpunkten i elfte minuten.

KuPS, som till näst ska resa till Berlin för att försöka sig på ett mirakel, vilade en del stjärnor. När de kom in på plan i andra halvlek vände matchen helt.

I 50:e minuten kvitterade Urho Nissilä matchen, och redan i 67:e minuten gjorde Lucas Rangel 4–1. Inhopparen Janis Ikaunieks gjorde två av målen för ligatvåan.

– Siffrorna kunde ha varit ännu större, menade Kuopiolagets tränare Simo Valakari för STT efter matchen som slutade 5–1.

En IFK-förlust blev det också på Åland. Nästjumbon IFK Mariehamn låg under mot Honka med tre mål redan efter en dryg halvtimme och förlorade till slut med 1–3.

– Nu förlorade vi matchen redan i början, ibland har vi tappat det på slutet. Men jag tycker att man alltid kan se att vi ändå pushar varandra och försöker vårt bästa, menade "Grönvitts" mittback Robin Buwalda i Ruutus intervju.

Resultat

Fotbollsligan:

IFK Mariehamn–Honka 1–3 (0–3)

4' Luis Henrique 0–1

6' Jerry Voutilainen 0–2

33' Rui Modesto 0–3

51' Muhamed Tehe Olawale 1–3

Publik: 817

HIFK–KuPS 1–5 (1–0)

11' Moshtagh Yaghoubi 1–0

50' Urho Nissilä 1–1

56' Janis Ikaunieks 1–2

59' Ikaunieks 1–3

67' Lucas Rangel 1–4

90' Nissilä 1–5

Publik: 1 189

Division 1:

Jaro–Jippo 1–0 (0–0)

63. Joni Remesaho 1–0

Publik: 883

VPS–MuSa 4–0 (1–0)

18' Miika Niemi 1–0

61' Kalle Multanen 2–0

72' Alieu Ceesay 3–0

84' Luqman Kassim 4–0

Publik: 803

MP–Gnistan 2–1 (0–1)

4. Rony Huhtala 0–1

48. Niila Forsell 1–1

60. Antti Ulmanen 2–1

Publik: 635

Diskussion om artikeln