Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu är plastsugrör historia – i dag träder EU:s förbud mot engångsplast i kraft i Finland, plastprodukter får märkning

Från 2021
Glas med sugrör i står på ett bord. Glasen har olika saker i, t.ex. smoothie och vatten. På bordet finns också en bricka med frukt.
Bildtext Sugrören ska inte längre bestå av plast, utan av exempelvis papper.
Bild: Alamy / All Over Press

Nu är det slut på engångsbestick, plastsugrör och bomullstopsar av plast! I dag, måndag, träder EU:s förbud mot engångsplast i kraft i Finland.

Förbudet trädde i kraft i unionen redan i början på juli, men Finland var lite efter i tidtabellen. En del förändringar har redan gjorts, men från och med i dag gäller totalförbud av engångsplast.

Förändringen märks antagligen inte av allt för mycket, eftersom många företag redan gjort om sina produkter så att de följer EU:s nya direktiv. Exempelvis bomullstopsar har gjorts om så att plastpinnen nu antingen är gjord av papper eller trä.

Sugrör av plast är en vanlig syn på exempelvis många snabbmatsrestauranger, men flera restauranger har redan sedan en tid tillbaka slopat plastsugrören och ersatt dem med sugrör av papper.

EU:s SUP-direktiv (SUP = single-use plastic) omfattar plastprodukter för engångsbruk, plastprodukter av oxo-nedbrytbar plast samt alla fiskeredskap som innehåller plast.

En del plastprodukter får märkning

Från och med i dag ska också vissa plastprodukter märkas för att visa att produkterna innehåller plast. Märkningen består av en symbol på en sköldpadda samt en informationstext. En del tamponger, bindor, muggar, tobaksprodukter och våtservetter får den här märkningen.

Mer om produkterna som omfattas av direktiven kan du läsa här. En del av de produkter som nu förbjuds kan ännu hittas i en del butiker en tid framöver, likaså omärkta produkter.

Sköldpaddemärkning. Illustrerad bild på sköldpadda och plastskräp.
Bildtext Så här ser sköldpaddemärkningen ut.
Bild: Rami Moilanen / YLE

Målet med direktiven är att minska på plastavfallet i naturen, speciellt på stränderna. Av den orsaken är symbolen för märkningen en sköldpadda.

Man vill samtidigt främja kretsloppssamhället, den så kallade cirkulära ekonomin.

I Finland ansvarar Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) för att direktiven tas i bruk.