Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skandalscener i franska ligan – derbyt avbröts efter slagsmål på planen: ”Våra spelare blev attackerade”

Uppdaterad 23.08.2021 08:17.
Spelare och publik bråkar på planen.

En dryg kvart återstod i matchen mellan Nice och Olympique Marseille när kaos utbröt vid hörnflaggan. En flaska kastades mot Dimitri Payet som svarade med att slänga tillbaka den mot publiken. Det var startskottet för skandalscenerna som ledde till att matchen avbröts.

OGC Nice spelade på söndagskvällen sin andra hemmamatch den här säsongen. Laget tog emot Marseille i ett derby som slutade i kaos.

När Marseilles mittfältare Dimitri Payet skulle slå en hörna i den 75:e minuten kastades flera föremål in på planen. Payet ska bland annat ha träffats i nacken av en flaska och svarade med att kasta tillbaka den mot publiken på kortsidan.

Då hettade det till ordentligt och supportar tog sig förbi vakterna och in på plan. Där fortsatte sedan slagsmålet mellan spelare, ledare, vakter och publik. Även Marseilles tränare Jorge Sampaoli var inne på planen och bråkade med motståndarspelare.

Matchen avbröts och domaren kommenderade in spelarna i omklädningsrummet samtidigt som supportarna fördes bort från planen. Nices president Jean-Pierre Rivere försökte lugna ner publiken via arenans högtalarsystem.

Jorge Sampaoli hålls tillbaka av ledare.
Bildtext Även Marseilles tränare Jorge Sampaoli var inblandad i bråket.

"Måste bli ett prejudikat"

Efter en paus på nästan 80 minuter skulle matchen återupptas. Det beslutet ska ha fattats av matchdelegaten och huvuddomaren var inte på samma linje. Spelarna i Nice klev in på planen men i motståndarlägret vägrade man.

– Våra spelare blev attackerade. Ligan ville att matchen skulle återupptas men med tanke på spelarnas säkerhet valde vi att inte spela.

– Det som hände är oacceptabelt. Det här måste bli ett prejudikat för fransk fotboll och därför bestämde vi oss för att inte spela, säger Marseilles president Pablo Longoria på en presskonferens.

Matchen sparkades igång med bara ett lag på planen och blåstes sedan av direkt. Nice som ledde med 1–0 innan bråket utbröt dömdes som segrare med 3–0.

– Det är en besvikelse att matchen slutade så här, alla såg vad som hände. Vi kan inte förneka att flaskor kastades in eftersom alla kunde se det. Anledningen till att allt urartade var att två Marseillespelare hämnades.

– Det är också beklagligt att säkerhetspersonal från Marseille gick in på planen och slog till våra spelare, säger Nices president Jean-Pierre Rivere.