Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fler nya företag grundas nu än före coronan – i Vasaregionen till och med i rekordtakt

Från 2021
Uppdaterad 23.08.2021 17:12.
Person målar inomhusvägg.
Bild: Simin Zoran

Under första halvan av året grundades 113 nya företag i Vasaregionen och det är nästan hälften fler än under motsvarande period i fjol. Om man jämför med år 2019 är ökningen ungefär två procent.

Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias direktör Tommi Virkama berättar att företagsrådgivarna har märkt att många har bestämt sig för att förverkliga affärsidéer som de har haft redan en längre tid.

– Många testar sin affärsidé först som deltidsföretagare vid sidan om sitt arbete. Dessutom arbetar många av våra kunder företagarmässigt via en faktureringstjänst, och de visas inte i antalet grundade företag eftersom de inte har ett FO-nummer. Vi kommer ändå att få se ett rekordår för grundade företag om Startias år fortsätter i samma takt, säger Virkama i ett pressmeddelande.

Enligt Virkama är inte det viktigaste att många företag startas utan att företagen som grundas är livskraftiga och har tillräckliga förutsättningar för att klara sig i fortsättningen.

– Vi hjälper med affärsplaner, beräkningar och att söka de stöd som finns att få från samhället. Därför finns vi till, så företagen ska klara sig.

Framtidstron finns kvar

Enligt Virkama ser man inte någon särskild trend över vilka typer av företag som ökar i antal. Det handlar om allt från elfirmor, byggfirmor och frissor till caféer och restauranger.

– Det är vanliga yrken där man skaffar ett uppehälle på det som man kan, som man är duktig på och det som man är utbildad till, säger Virkama.

Även om vissa branscher haft det tufft under coronan säger Virkama att det finns en framtidstro kvar.

– Förstås kanske de väntar ut coronan innan de slår till. Men man börjar förbereda sig redan i det här skedet.

Man sitter vid sitt skrivbord på ett kontor.
Bild: Yle / Isabella Lindell

Regionen klarar sig ur coronakrisen

Också i Karleby är trenden den samma. Under början av året har fler sökt sig till nyföretagarrådgivningen och antalet företag som grundats efter rådgivningen har fortsatt att öka.

- I branschfördelningen för de nygrundade företagen framträder ett större antal än vanligt av företag som erbjuder olika renoveringstjänster i hemmet. Enligt mig berättar ökningen av antalet nyföretagarkunder för sin del om hur väl regionen klarat sig ur coronakrisen, även om de osäkra utsikterna på arbetsmarknaden kanske i många fall aktiverat långvariga drömmar om att grunda ett företag, säger KOSEKs företagsutvecklare och nyföretagarrådgivare Sami Viljanen.

Samma trend i hela landet

Intresset för företagande har ökat i hela landet. Totalt 3 420 nya företag grundades i Finland med hjälp av företagsrådgivningen på nyföretagarcentralerna.

Nyföretagarcentralerna i Finland rf skriver i ett pressmeddelande att det är 34 procent fler än under jämförelseperioden år 2020 och två procent fler än före coronapandemin, under jämförelseperioden år 2019.

Två tredjedelar av de 5 117 kunder som besökte företagsrådgivningen grundade ett företag. I allmänhet blir cirka hälften av rådgivningens kunder företagare.

– Intresset för företagande har ökat. Att en större andel av kunderna hos rådgivningen har grundat ett företag innebär att intresset konkret omvandlats till företagande. Det är en extremt god nyhet i den här tiden, där coronan fortfarande pressar företagen och landets ekonomi, säger Anssi Kujala, styrelseordförande för Nyföretagarcentralerna i Finland rf. i pressmeddelandet.

Resurser finns tillräckligt

Trots att flera nya företag grundats säger Virkama att de hinner med att guida alla företag. Dels för att de har fler resurser nu än tidigare.

– Vi hjälper också befintliga företag och coronapandemin har ju gjort att det varit stora utmaningar inom företagsvärlden över huvud taget så det har varit fullt upp men här finns vi och vi hjälper alltid till, säger Virkama.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar starta eget företag?

– Gör hemläxan. Ta reda på så mycket man kan och ta hjälp av sådana organisationer som kan hjälpa er med de frågor ni har.

– Och förutom Startia och Vasek kan man söka sig till organisationer på sitt eget område, t.ex. Concordia i Jakobstad, Dynamo i Närpes, Kristinestads näringslivscentral i Kristinestad. Sök er till de här och till oss. Det är gratis hjälp

Artikeln har uppdaterats med kommentarer av Tommi Virkama.

Diskussion om artikeln