Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Henry Manni och Pia Reitti Finlands fanbärare i Paralympics: "Jag har så lätt till gråten, så jag fäller nog en tår när vi kommer in på stadion"

Från 2021
Uppdaterad 23.08.2021 19:20.
Pia Reitti med sin häst
Bildtext Ryttaren Pia Reitti deltar för första gången i Paralympics.
Bild: Ghadi Boustani

Paralympiska sommarspelen står för dörren och till Finlands fanbärare vid invigningen har utsetts rullstolssprintern Henry Manni och ryttaren Pia Reitti. Invigningen sänds på tisdag i TV2 klockan 13.50.

Rullstolssprintern Henry Manni har varit med förr. Han tog brons i Paralympiska sommarspelen i Rio 2016. Ryttaren Pia Reitti gör däremot sitt första Paralympics i Tokyo.

– De första dagarna i Tokyo har gått bra, det är väldigt lätt att vara här. Lätt att prata med alla och hästen blir väl omskött, säger Reitti enligt Finlands Paralympiska Kommittés pressmeddelande.

– Det känns oerhört fint att få bära Finlands flagga! Jag har så lätt till gråten, så jag fäller nog en tår när vi kommer in på stadion.

Mäntsäläryttaren Pia Reitti rider sitt individuella program i klass IV på torsdag.

Rullstolssprintern Henri Manni tog brons på 100 meter i klassen T-34 i Rio. I Tokyo tävlar Manni på två distanser: 100 meter och 800 meter. Manni var Finlands fanbärare också i Rio.

– Det är en stor ära att få vara fanbärare. Jag väntar på invigningen med stort intresse och på att få leda laget in på stadion.

– Det är häftigt att vara en del av det här laget. Vi har bra stämning och det bästa av allt är att vi är flera Lojobor i truppen!

Finlands trupp i de 16:e Paralympiska sommarspelen består av 16 idrottare som tävlar i sju grenar. Merparten av truppen har redan anlänt till idrottarbyn i Tokyo. De första tävlingarna inleds på onsdag. De högsta finländska medaljförväntningarna har man i friidrott, där Leo-Pekka Tähti är ute efter sitt femte raka guld på 100 meter rullstol.

Världens bästa paraidrottare representerar 162 länder och tävlar i 22 olika grenar. Sammanlagt tävlar cirka 4 500 idrottare i Tokyo.

Tävlingarna sänds i TV2 och på Arenan. Listan på samtliga sändningar hittar du här.