Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skenande byggkostnader kan försena det nya skolcentret i Pargas: "Vi har förlängt anbudstiden innan vi går vidare"

Från 2021
Uppdaterad 24.08.2021 14:43.
En vit vägskylt med texten Skolcenter Koulukeskus, och en brun skylt med texten Pargas hembygdsmuseum, i en vägkorsning med en skolbyggnad i bakgrunden.
Bildtext I väntan på offerter för det nya skolcentret står Pargas stad i ett vägskäl. Frågan är hur mycket budgeten på 20 miljoner euro räcker till.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Pargas stads enskilt största satsning någonsin är bygget av det nya skolcentret som ska inhysa årskurserna 7-9 och gymnasierna för båda stadens båda språkgrupper. Kring 20 miljoner euro går projektbudgeten lös på men nu kan skenande byggkostnader lägga käppar i hjulet för projektet.

- Vi följer med marknaden och det är fakta att priserna åtminstone på virke och stål har stigit markant, säger fastighetschef Seppo Pihl vid Pargas stad. Prisnivåerna rör hela tiden på sig och i ett stort projekt som detta påverkar inte enskilda priser så mycket utan det är helheten som avgör.

Efterfrågan på byggmaterial har vuxit kraftigt det senaste året då allt fler valt att bygga nytt eller renovera gammalt. Färsk statistik från Statistikcentralen visar att priserna har ökat det gångna året.

En man som sitter vid ett skrivbord.
Bildtext Seppo Pihl är fastighetschef vid Pargas stad och projektchef för det kommande skolcenterbygget.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Staden har sedan tidigare beslutat att satsa 20 miljoner euro på det nya skolcentret som ska inhysa båda språkgruppernas årsklasser 7-9 samt gymnasierna.

Finns det en risk att budgeten redan nu är för liten och att projektet försenas?

- Det finns naturligtvis en risk för att det sker men vi tror ändå att projektet kan genomföras enligt den tidtabell vi har gjort tidigare. Det är svårt att spekulera hur priserna kommer att utvecklas men vi har förlängt anbudstiden för att få in flera anbud.

Anbudstiden skulle ursprungligen ha avslutats den 27 augusti men har nu förlängts fram till den 15 september.

- Efter det vet vi hur vi kan gå vidare och hur vi i detalj ska lägga upp projektet, säger Pihl.

Kritik från politiker i bygg- och miljönämnden

Stadsstyrelsen i Pargas har fått ta del av ett brev från politiker i den gamla bygg- och miljönämnden som är oroade med hur projektet med det nya skolcenterprojektet har skötts hittills.

Enligt politikerna finns det brister i kvalitetssäkringen av byggnadsplaneringen och projektplaneringen. Många är även missnöjda med att bygglovsansökan måste kompletteras med många tilläggsdokument senare.

Pihl fungerar som projektchef i det kommande skolcenterprojektet och tackar politikerna för deras insyn och kritik.

- Det är bra att politikerna är noggranna och kräver förbättring men jag anser inte att det ännu finns skäl att oroa sig, säger Pihl. Det här handlar om ett stort projekt och eftersom vi har en stram tidtabell kunde vi inte i detalj ha allt klart då bygglovsansökan lämnades in.

Enligt Pihl klarnar det i detalj hur det nya lärcentret ska byggas då en entreprenör har valts för projektet.

- Nu är siktet inställt på den 15 september och efter det vet vi hur vi kan gå vidare, säger Pihl. Då entreprenads ritningarna görs så kommer vi i detalj att gå igenom hur fastigheten ska se ut och hur den ska byggas.

Oro kring skolcenterplanerna i Pargas

4:16

Diskussion om artikeln