Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten befinner sig åter i fasen för samhällsspridning – smittan sprids bland barn och unga som är ovaccinerade

Uppdaterad 23.08.2021 19:03.
ihmisiä terassila Vaasassa

Österbottens coronasamordningsgrupp konstaterade på ett extrainsatt möte på måndagen att coronaläget snabbt har försämrats. I augusti har incidenstalet för viruset tredubblats.

Vasa sjukvårdsdistrikt är åter inne i coronaepidemins tredje fas – fasen för samhällsspridning. Det konstaterade Österbottens coronasamordningsgrupp på ett extrainsatt möte på måndagen.

– Situationen har blivit mycket värre, särskilt bland barn och unga, säger Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen.

Österbottens coronasamordningsgrupp konstaterar att 124 nya coronafall har påträffats i Österbotten under den senaste veckan, det är fem gånger fler än för en månad sedan. Ungefär hälften av fallen har påträffats i Vasa, men enligt gruppen finns smittan i nästan alla distriktets kommuner. 

– Läget blir värre nu hela tiden, vi har haft högt incidenstal de senaste dagarna, säger Vasa centralsjukhus infektionsöverläkare Juha Salonen.

Medelålderskvinna med axellångt blont hår och munskydd tittar in i kameran.
Bildtext Sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen säger att smittan sprids snabbt bland barn och unga just nu.

Rekommendationer förlängs

På måndagens möte beslöt coronasamordningsgruppen att förlänga flera rekommendationer. Man inför däremot inga nya rekommendationer i det här skedet.

– Det är viktigt att barnen får hållas i skolan och ha sina hobbyer, säger Kinnunen.

Gruppen rekommenderar att man fortsätter använda munskydd i kollektivtrafiken, i offentliga lokaler och vid offentliga tillställningar, i arbetsgemenskaper inomhus, om flera personer arbetar eller vistas i samma rum.

Dessutom rekommenderar gruppen distansarbete i Österbotten fram till den 30 september.

Smittspridningen började redan i somras

Att coronaläget är så här är något som infektionsöverläkare Juha Salonen befarade redan i somras när det ordnades stora evenemang runt om i landet och restriktionerna inte var så stränga.

– Epidemin blev ju värre i Finland redan i början av sommaren och då hade vi evenemang med flera 1000 deltagare och ganska många coronapositiva i landet och därför blev det exponeringar.

Medelålders man i munskydd och läkarrock. I bakgrunden en sjukhusingång.
Bildtext Juha Salonen

På bland annat daghem, i grundskolor, på idrottsaktiviteter och på privata tillställningar har massexponeringar förekommit. Coronasamordningsgruppen skriver att man ser att smittan sprider sig mycket snabbt inom familjen, men också i skolor och på fritidsaktiviteter.

Salonen tror inte att vi ser slutet på den pågående smittvågen inom de närmaste dagarna.

– Det kommer att komma ytterligare smittor, familjesmittor, och nu är det ganska många som smittas i skolor och daghem.

Från och med början av epidemin har 16 personer avlidit på grund av sjukdom som förorsakats av coronaviruset i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Vaccin hjälper mot svår sjukdom

Salonen säger ändå att vaccineringarna hjälper eftersom de som fått två doser vaccin inte blir sjuka eller åtminstone får lindriga symtom av covid-19.

– De senaste veckorna har vi haft sju personer som fått båda vaccindoserna och som ändå har blivit smittade. De har varit nästan symtomfria eller haft mycket lindriga symtom.

Hur många av måndagens fall som är vaccinerade vet Salonen inte eftersom smittspårningen enligt honom går ganska långsamt just nu.

– Några av dem som nu har testat positivt har inte ännu fått vaccin eftersom det finns ganska många unga personer bland de smittade.

Salonen bekräftar att de som fått två doser vaccin inte hamnar i karantän om de blivit exponerade.

– Om man får symtom och testar positivt ska man ju förstås isolera sig.

Artikeln är uppdaterad 23.8.2021 klockan 19.02 med Marina Kinnunens kommentarer.