Norska damlandslagstränaren till NRK om förslaget på femmil för damer: "Det blir dålig TV, för utdraget och svårt att rekrytera idrottare"
Borde damer och herrar köra samma distanser? Nej, säger norska landslagstränaren Ole Morten Iversen i en intervju för NRK. Femmil för damer får tummen ner.
Det var svenska längdstjärnan Frida Karlsson som var först ute med att kräva lika långa sträckor för män och kvinnor i OS, VM och världscuperna. Det är nästan lite kränkande att damerna åker kortare sträckor, sa hon då och fick stöd av bland andra Charlotte Kalla och Linn Svahn.
I Norge går debatten het om hur det norska skidförbundet ska förhålla sig till frågan. Landslagstränaren Ole Morten Iversen säger till NRK att han inte är överraskad över att frågan är på tapeten, den dyker upp med jämna mellanrum. Men Iversen ser inte att förslaget varken gagnar norsk eller internationell längdskidåkning.
– Utövarna tänker på sig själva, det ska de göra också. Frida och Therese (Johaug) tycker att det är okej att åka 50 kilometer, men jag som tränare måste se till helheten.
– Jag tror att det blir dålig TV, för utdraget med långa avstånd mellan klungorna och svårare att rekrytera idrottare än i dag.
Bryr sig inte om vad damerna tycker
Iversen är inte speciellt oroad över vad damåkarna tycker om hans inställning.
– Therese är van vid att jag säger sådant som hon inte gillar. Hon förstår att jag som tränare måste tänka i större banor än bara vad som gagnar henne. Det går lika bra för henne oavsett om hon åker tre- eller fem mil.
Iversen är inte helt ensam om sin åsikt, utan får också medhåll av landslagsåkaren Anne Kjersti Kalvå.
– Jag är emot (förslaget). Killar är större och starkare och det finns mer bredd.
– Alla får ha en åsikt, men frågar du Therese (Johaug, Ebba (Andersson) och Frida (Karlsson), så vill de ha den längsta och tuffaste tävlingen som finns. Det handlar om vad man själv är bra på.
Landslagssprintern Ane Appelkvist Stenseth är öppen för en förändring.
– Det är samma distanser i andra grenar. I friidrott löper tjejerna och killarna lika långt. Och tjejerna klarar ju det.
Kompromiss, nej tack – femmil för herrar är en institution
Kunde då damer och herrar mötas halvvägs, det vill säga att damer och herrar kunde åka maraton, 42 kilometer i stället? Nej den diskussionen förstår sig landslagstränaren Iversen inte alls på.
– Femmil för herrar är en institution. Skulle jag vara en herråkare eller -tränare, så hade jag inte gett upp femmilen för att hitta en kompromiss så att damer och herrar får lika långa lopp.