Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medborgarinitiativ om att förbjuda omvändelseterapi går vidare till riksdagen

Från 2021
Människor med ballonger och regnbågsflaggor på Senatstorget.
Bildtext Medborgarinitiativet om att förbjuda behandlingar vars syfte är att "bota" personer som inte är heterosexuella cispersoner har samlat 50 000 underskrifter. Bilden är från Pride i Helsingfors år 2016.
Bild: Yle / Niklas Fagerström

Medborgarinitiativet Ehjänä Syntynyt (på svenska ungefär "hel sedan födseln") har samlat över 50 000 underskrifter och går nu vidare till riksdagen. Syftet med initiativet är att förbjuda olika behandlingsformer vars syfte är att "omvandla" hbtq-personer till heterosexuella cispersoner.

Medborgarinitiativet vill att terapier och behandlingar vars mål är att "bota" eller "omvandla" personer till heterosexuella cispersoner ska kriminaliseras. En cisperson är en person vars könsidentitet är inom normerna för det kön som registrerades vid födseln, det vill säga en person som inte är en transperson.

– Det är helt huvudlöst att omvändelseterapier ännu inte har förbjudits. I regeringsprogrammet har man kommit överens om att reglera alternativa vårdformer. Nu har några år av regeringsperioden gått, och nästan inget har hänt. EU har fördömt omvändelseterapier och Malta har förbjudit sådana behandlingsformer redan år 2016, säger Perttu Jussila, som är en av initiativets ansvarspersoner, till Yle Uutiset.

Jussila säger att det är sorgligt att det alltid krävs ett medborgarinitiativ för att sexuella minoriteters och könsminoriteters rättigheter ska beaktas.

– Först var det medborgarinitiativet om en könsneutral äktenskapslag, sedan medborgarinitiativet för en ny translag och nu den här. De här är ändå frågor som rätt lätt kunde åtgärdas på andra sätt, säger Jussila.

Liknande förbud planeras också i andra länder

Enligt medborgarinitiativet ska all omvändelseterapi, eller konversionsterapi, kriminaliseras. Det innebär att också omvändelseterapi för vuxna ska förbjudas.

"Det kan uppstå situationer där en fullvuxen person kan ge sitt samtycke till sådana behandlingar ur ett rent juridiskt perspektiv, men personen kan av sociala, ekonomiska eller psykiska skäl vara i en situation där det i praktiken inte är möjligt att inte gå med på omvändelseterapin", står det i motiveringen till medborgarinitiativet.

Psykiaterföreningen i Finland gick tidigare i år ut med ett ställningstagande i fråga om behandlingar där man försöker "omvandla" personer till heterosexuella cispersoner. Enligt föreningen är behandlingarna oetiska och de grundar sig på en föråldrad och felaktig tanke om att personer som inte är heterosexuella eller identifierar sig som cispersoner kan "botas".

"Forskning har visat att man inte kan ändra en persons sexuella läggning eller könsidentitet genom "terapeutiska interventioner". Däremot finns det vetenskapliga bevis på att omvändelseterapier skadar den psykiska hälsan", skriver föreningen.

Liknande processer om att förbjuda omvändelseterapier är på gång också i andra länder, bland annat i Tyskland och Kanada och i vissa delstater i USA.

Källor: STT, Yle