Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Det sades att Estlands presidentval skulle bli en utdragen fars – nu kan det avgöras redan en vecka före valet

En kommentarsbild på Svenska Yles journalist Gustaf Antell med Alar Karis i bakgrunden.
Bildtext Alar Karis, chef för Estlands nationalmuseum sedan 2018. Bilden tagen den 14 september 2021.

I Estland närmar sig presidentvalet i snabb takt. För en vecka sedan fanns det inte en enda presidentkandidat som ansågs kunna få tillräckligt stöd i parlamentet – i dag känns det som om valet redan är avgjort.

– Det är bara en vecka sedan jag erbjöds att bli presidentkandidat så jag har absolut inte haft tid att samla mina tankar än.

Så inledde Alar Karis sitt zoombesök hos den socialdemokratiska riksdagsgruppen i går, måndag. 

Drottning Silvia besöker Tartu universitet år 2007, flankerad av Estlands dåvarande president Toomas Hendrik Ilves och Tartu universitets rektor Alar Karis.
Bildtext Drottning Silvia besöker Tartu universitet år 2007, flankerad av Estlands dåvarande president Toomas Hendrik Ilves och Tartu universitets rektor Alar Karis.

Det estniska presidentvalet är en rörig soppa, så det är förståeligt att den man som nu förutspås bli Estlands nästa president är smått vilsen.

Plötsligt förra veckan erbjöd Centerpartiet honom rollen som presidentkandidat och i söndags valde också det andra regeringspartiet, Reformpartiet honom till sin kandidat.

Det är därför han på måndagen mötte oppositionspartierna Socialdemokraterna och Isamaa. Om ett av de två röstar på honom i Riigikogu nästa vecka blir han vald.

Det är Riigikogu som väljer president i Estland med 2/3–delars majoritet. Regeringen har 59 mandat och 68 röster krävs. De ovannämnda oppositionspartierna har 10 respektive 12 mandat.

Det tredje oppositionspartiet, Ekre, har 19 mandat, men har ställt upp en egen kandidat – som inget annat parti stöder.

Viron parlamentin varapuhemies Henn Põlluaas
Bildtext Henn Põlluaas är Ekres presidentkandidat och anses vara helt irrelevant i debatten om vem som blir Estlands nästa president.

Vem är han då, Alar Karis? Enligt kvällstidningen Õhtuleht är Karis en violinist och en traktorförare, en trädgårdsmästare och en toppvetenskapsman, en bra kock – och gift med en smart kvinna.

Karriärmässigt är han molekylärgenetikern och utvecklingsbiologen som blev rektor först för Estlands lantbruksuniversitet och sedan för Tartu universitet.

2013-2018 ledde han Estlands revisionsverk och sedan dess har han varit chef för Estlands nationalmuseum.

Han har sammanfattat sin vision för Estland som så att landets styrka ska vara ett smart och utbildat folk. Kort sagt är han just en sådan person som beundras av den traditionella estniska (konservativa) eliten. Och av folk i gemen.

Hur gick mötena med oppositionen?

Socialdemokraterna meddelade efter mötet med Karis att riksdagsgruppen fortfarande är splittrad. Det är fortfarande många som vill att den nuvarande presidenten Kersti Kaljulaid blir återvald – något som Centerpartiet ändå med säkerhet sätter stopp för.

Isamaa har inte ännu kommenterat hur mötet med Karis gick, men inför mötet kallade de honom "en tung kandidat värd att överväga". Partiet tar sitt slutliga beslut på onsdagen.

Presidentkandidat Kersti Kaljulaid under valet i Riigikogu
Bildtext Estlands nuvarande president Kersti Kaljulaid minuterna efter att hon valdes till president den 3 oktober 2016.

President Kersti Kaljulaids chanser att bli omvald verkar vara små. Både Centerpartiet och, i synnerhet, Ekre är emot henne. Socialdemokraterna och Reformpartiet skulle vilja se henne fortsätta. Det parti hon själv hörde till innan hon blev president, Isamaa, har inte uttryckt något större intresse för att få henne omvald.

I en opinionsundersökning som genomfördes 11–17 augusti, alltså innan Alar Karis förekom i debatten, vann Kaljulaid med bred marginal folkets röst.

24 procent skulle rösta på henne om folket skulle få välja och 34 procent placerar henne på sin topp-3-lista. Speciellt populär är hon bland under 34-åringar och högutbildade.

Det finns en viss ironi i att Centerpartiet i söndags tog beslutet att föreslå en reform av presidentvalssystemet. Centern vill införa direktval, det vill säga att folket väljer sin president.

Samtidigt är det uttryckligen Centern som står i vägen för Kersti Kaljulaids omval. Och Centern handplockade Alar Karis trots att han blev tolfte i ovannämnda opinionsundersökning.

I opinionsundersökningen fick väljarna välja sin favorit av, just det, tolv olika namn. Karis är liksom sist på folkets lista.