Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK hämtade viktiga poäng i Lahtis: "Det är inte alltid så snyggt, men det var en häftig seger"

Från 2021
Tim Sparv fick fira efter sin första match med HJK.
Bildtext Tim Sparv inledde på bänken, men byttes in efter en dryg timmes spel.
Bild: Lehtikuva

HJK hade bara ett uppdrag i den kyliga och blåsiga måndagskvällen i Lahtis. Ta hem tre viktiga poäng och öka försprånget till tabelltvåan KuPS . Fokus ligger redan på den avgörande europakvalmatchen på torsdag.

Det är bråda tider för HJK. På torsdag väntar turkiska Fenerbahce i den avgörande matchen i kvalet till Europa League. Och på söndag är det dags för toppmötet i ligan mot tabelltvåan KuPS.

Bara några minuter in i matchen lyckades HJK:s Roope Riski bryta Jean-Christophe Coubronnes slarviga passning och hittade sedan David Browne som satte HJK:s och matchens enda mål i nedre högra hörnet.

Efter det var det snålt med målchanser och matchtempot sjönk rejält. I slutet av första halvlek fick bägge lagen varsin frispark nära straffområdet. HJK:s försök strandade i Lahtislagets mur och hemmalagets Javi Hervás sköt förbi.

I andra halvlek ställde HJK sig på bromsen och fokuserade på försvarsspelet. HJK:s Santeri Väänänen sammanfattade matchen kort och kraftigt i Ruutus sändning:

– Det är inte alltid så snyggt, men det var en häftig seger. Vi ville inte ta några onödiga risker.

HJK samlade på sig hela sex gula kort, det sista gick till tränaren Toni Koskela.

FC Lahtis Kari Arkivuo var minst sagt fåordig efter förlusten.

– Det var en trasig match med många avbrott. HJK försvarade bra och vi hittade inga knep att knäcka deras försvar.

Men HJK lyckades inte ta sig genom matchen helt utan smällar. Värst gick det för Anthony Olusanya som helt oförberedd blev fult tacklad av Kristian Yli-Hietanen. Också Kevin Kouassivi-Benissani och Matti Peltola fick lämna planen med skador.

Sparv möttes av applåder – KuPS förlängde med Valakari

Landslagskaptenen Tim Sparv inledde på bänken, men byttes sedan in efter drygt en timmes spel och möttes av applåder. En ovanlighet att en spelare i motståndarlaget visas en sådan uppskattning i Lahtis.

HJK toppar tabellen med 44 poäng. Skillnaden till tabelltvåan KuPS är nu nio poäng, men Kuopiolaget har spelat en match färre än HJK. FC Lahti behåller fjärdeplatsen men stannar på samma poäng som tabellfemman SJK, som har spelat två matcher färre än FC Lahti.

Inför kvällens match meddelande Bollförbundets disciplinnämnd att FC Lahti får böta 1000 euro på grund av händelserna i ligamatchen mot Honka den 25:e juli. Honkas Juan Alegria fick utstå glåpord, som kunde tolkas som rasistiska och också nådde domarens öron. Dessutom lyckades en person i publiken klättra över staketet ut på planen.

KuPS meddelade tidigare under måndagskvällen att de förlänger med chefstränaren Simo Valakari. Valakaris kontrakt är tvåårigt, med option om förlängning.

Resultat, fotbollsligan

FC Lahti – HJK 0–1 (0–1)

08' David Browne 0–1

publik: 1932

Diskussion om artikeln