Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den "snålaste finansministern i EU” kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister

Från 2021
Sveriges finansminister Magdalena Andersson framför en EU-flagga.
Bildtext Magdalena Andersson är storfavorit att ta över efter Stefan Löfven.
Bild: Daniel Ivarsson

Stefan Löfven avgår på Socialdemokraternas partikongress i november. Det betyder att Sverige kommer att få en ny statsminister, men vem det är och från vilket parti är fortfarande oklart. Men det finns en favorit.

Magdalena Andersson har kallats för “kronprinsessan” i svensk media sedan Stefan Löfven i söndags meddelade att han avgår som partiledare för Socialdemokraterna och som statsminister i höst. Hon ses som den självklara favoriten då maktkampen inom partiet nu börjar.

– Hon har varit tjänsteman, jobbat på skatteverket i Sverige, hon är ganska kameral i hela sin framtoning och hon beskrivs också som den snålaste finansministern i hela Europa. Det har varit hennes kännetecken att hålla i pengarna i statsbudgeten, säger Jenny Madestam, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Magdalena Andersson och Stefan Löfven under valkampanjen 2018.
Bildtext Magdalena Andersson värvades av Stefan Löfven från Skatteverket under början av hans tid som partiledare.
Bild: Pontus Lundahl

Madestam har skrivit en avhandling om ledarideal i Socialdemokraterna och ser i Andersson en lite okarismatisk person men som kan det politiska hantverket. Det är viktigt då partiet väljer en ny ordförande så tätt inpå riksdagsvalet 2022.

Magdalena Andersson

Född 23 januari 1967 i Uppsala.

Har ett förflutet som tävlingssimmare på elitnivå.

Ekonom.

Under åren 2007–2009 jobbade hon som rådgivare till Socialdemokraternas dåvarande partiledare Mona Sahlin.

Jobbade som överdirektör vid Skatteverket 2009–2012.

Har varit finansminister sedan 2014.

– Sedan ska det sägas att hon hoppat in som vikarie för Stefan Löfven under ett tal i Almedalen och då var det en annan Magdalena Andersson vi fick se prov på, nämligen en väldigt ideologisk och slagkraftig politiker. Så det kanske bor en liten agitator i Magdalena Andersson och jag tror i alla fall att det är det man hoppas på om man väljer henne, säger Madestam.

Magdalena Andersson har, precis som de övriga topparna inom Socialdemokraterna, inte meddelat om hon tänker kandidera till partiledare.

Jenny Madestam står på en gräsmatta och tittar in i kameran.
Bildtext Jenny Madestam har forskat i Socialdemokratiska ledarideal.
Bild: Yle / Lucas Dahlström

Vänsterfalangen vill ha sitt

Socialdemokraterna har under Stefan Löfven drivit allt mer mot den politiska centern, enligt flera tyckare. Man har två gånger regerat med en borgerlig budget och har på så vis lyckats hålla sig kvar vid makten. Men vänsterfalangen inom partiet vill ha en förändring på detta. Någon radikal förändring tror Madestam ändå inte på.

– Jag tror att Socialdemokraterna kommer att vara lite försiktiga nu, och välja en person som blir en fortsättning på det Löfvenska ledarskapet. Även om det kommer ligga ett krav på personen att man nu ska gira mer åt vänster rent ideologiskt sätt, säger hon.

Annika Strandhäll tillsammans med Mona Sahlin på röda mattan.
Bildtext Riksdagsledamot Annika Strandhäll (t.v) tillsammans med Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin.
Bild: STELLA Pictures

Jenny Madestam tror inte att vänsterfalangen inom partiet kommer att ha något emot att ha Magdalena Andersson som partiledare, så länge de kan bli lovade att driva partiet tillbaka till de röda rötterna. Men samtidigt har Andersson kritiserats för att endast vara en fortsättning på Löfvens centerlinje.

– Tidigare socialminister Annika Strandhäll är vänsterns favorit, säger Madestam.

Strandhäll är i dag riksdagsledamot och kan vara en utmanare till Andersson.

– En annan utmanare är nuvarande socialminister Lena Hallengren som visat sig vara väldigt skicklig under pandemikrisen, säger Madestam.

Lena Hallengren på regeringens pressträff.
Bildtext Hallengren diagnosticerades under våren med bröstcancer, men har ändå valt att fortsätta att jobba i regeringen.
Bild: AOP

“Det kommer bli en kvinna”

Hur är det med männen inom partiet då? Socialdemokraterna har flera starka män så som inrikesminister Mikael Damberg, energiminister Anders Ygeman och näringsminister Ardelan Shekarabi för att nämna några.

– Det finns ganska många män som är intresserade av uppdraget, men jag tror inte att de kommer ha någon chans. Nu ska det vara en kvinna, tror Jenny Madestam.

Inrikesminister Mikael Damberg vid regeringskansliets presspodium med svenska flaggor i bakgrunden.
Bildtext Inrikesminister Mikael Damberg kunde vara intresserad av statsministerposten.
Bild: Ninni Andersson / Regeringskansliet

Sverige har aldrig haft en kvinnlig statsminister, och Socialdemokraterna har bara en gång haft en kvinnlig partiledare – Mona Sahlin som avgick 2011.

– Socialdemokraterna vill inte schabbla bort möjligheten att välja den kvinna som ska bli Sveriges första statsminister någonsin i svensk politisk historia, säger Madestam.

Stefan Löfven med Magdalena Andersson och Lena Hallengren i förgrunden.
Bildtext Stefan Löfven lämnar partiledarposten i november.
Bild: STELLA Pictures

Inte automatiskt statsminister

Den person som efterträder Stefan Löfven blir inte automatiskt statsminister. Då Löfven begär att få bli entledigad som statsminister kommer han att leda en övergångsregering medan talman Anders Norlén (M) håller i så kallade talmansrundor. Får den nybakade partiledaren Norléns förtroende ska hen ännu accepteras av riksdagen innan hen får bilda en ny regering.

– Det skiljer ett mandat mellan de två regeringsalternativen i riksdagen. Jag antar att Stefan Löfven och regeringen är trygga i att den här fördelningen av mandaten och hur ledamöterna röstar kommer hålla sig vid nästa statsministeromröstning, säger Madestam.

Diskussion om artikeln