Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polis besköts under uppdrag i Rusko på måndagskvällen – polisen avfyrade också sitt vapen och den misstänkta dog av skadorna

Från 2021
Uppdaterad 24.08.2021 13:18.
En polis med ryggen mot kameran står på en grusväg. Polisen har en väst på sig. Det står "poliisi" på ryggen.
Bildtext Skottlossningen skedde i Vahto i Rusko utanför Åbo.
Bild: Roni Lehti / Lehtikuva

En person sköt mot polisen i Vahto i Rusko utanför Åbo på måndagskvällen, uppger Polisinrättningen i Sydvästra Finland. Skottlossningen skedde i samband med att polisen larmades till en bostad.

Polisen avfyrade också sitt skjutvapen mot personen inne i bostaden.

Polisen får sjukvård för sina skador, men skadorna är inte livshotande, uppger polisinrättningen.

Den misstänkta, som alltså också blev beskjuten, dog till följd av sina skador på sjukhus senare under måndagskvällen.

Aki Lahtinen, kriminalinspektör vid Sydvästra Finlands polisinrättning, berättar för Yle Turku (på finska) att han hoppas att Åklagarmyndigheten så snabbt som möjligt utreder polisens vapenanvändning.

- Redan på måndag gjordes en inledande utredning. Ett alternativ är nu att åklagaren ser att den inledande utredningen är tillräcklig. Åklagaren kan också välja att begära en fortsatt utredning, eller inleda en förundersökning om polisens vapenanvändning. Vi hoppas att saken ska skötas så snabbt som möjligt, och att det här inte drar ut på tiden. Det är till allas fördel.

Centralkriminalpolisen utreder händelserna

Polisen fick larm om uppdraget vid 19-tiden på måndagen. När polisen öppnade dörren till bostaden i Vahto i Rusko, avfyrade såväl personen inne i bostaden som polisen skjutvapen.

Flera polispatruller deltog i uppdraget. Också akutvårdare och läkarhelikopter fanns på plats. Polisen isolerade platsen under uppdraget som pågick sent in på natten.

Eftersom den misstänkta är död, avslutas förundersökningen av mordförsöket. Centralkriminalpolisen (CKP) fortsätter ändå att utreda händelserna.

CKP informerar i nuläget inte mer om ärendet eftersom utredningen av polisens vapenanvändning är mitt i. Också Västra Finlands åklagardistrikt i Tammerfors utreder händelsen.

Specialåklagare Heidi Savurinne berättar åt nyhetsbyrån STT att ytterligare två civilpersoner vistats på området där skottlossningen ägde rum. De tros vara den avlidne mannens nära bekanta. Savurinne leder den inledande utredningen angående polisens vapenanvändning.

Ett trähus och parkerade bildar syns från en åker. Bland bilarna finns också en polisbil.
Bildtext Lehtikuvas fotograf Roni Lehti åkte till platsen på måndagskvällen. Då syntes åtminstone en polisbil till vid en gårdsplan.
Bild: Roni Lehti/Lehtikuva

Ohisalo: "Polisen finns till för att trygga allas vardag"

Inrikesminister Maria Ohisalo (De Gröna) kommenterade händelsen på Twitter på måndagskvällen. Hon skriver att polisen finns till för att trygga allas vardag, alla dagar i veckan.

"I västa fall kan det betyda att man måste riskera sin egen säkerhet. Styrka och stöd till fältet", hälsade hon på Twitter.

Källor: STT, Twitter, Polisen

Artikeln uppdaterad 24.8.2021 klockan 13.17 med ny information från åklagaren till nyhetsbyrån STT.