Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Garvade veteraner och hugade nykomlingar i Joel Banks EM-trupp

Från 2021
Päävalmentaja Joel Banks keskustelee Urpo Sivulan kanssa.
Bildtext Joel Banks är chefstränare, Urpo Sivula en av Finlands viktigaste spelare.
Bild: Tomi Hänninen

De finländska damerna spelar för tillfället EM i volleyboll i D-gruppen som avgörs i rumänska Cluj-Napoca. Herr-EM börjar den 1 september och Finland spelar i C-gruppen med Tammerfors som spelort. Finlands chefstränare tog ut EM-truppen igår.

Det finländska herrvolleybollslandslagets chefstränare Joel Banks har utnämnt landslaget till EM-turneringen som för gruppspelets del går av stapeln på hemmaplan, i Tammerfors.

Finland inleder sitt EM den 1 september mot Nordmakedonien – de övriga nationerna i C-gruppen är Nederländerna, Spanien, Turkiet och Ryssland.

Av truppen på 14 spelare är fyra över 30-åriga veteraner, medan fem spelare gör sitt första EM.

Med finns bland andra de erfarna passarna Eemi Tervaportti och Mikko Esko, hittern Urpo Sivula och liberon Lauri Kerminen. Den snart 43-årige Mikko Esko fanns inte med på den preliminära namnlistan i våras, men det oaktat återfinns hans namn i det slutliga EM-laget, för femte gången under karriären.

Sivula gör redan sin sjunde EM-turnering, Tervaportti sin sjätte och Kerminen likaså sin femte EM-turnering. Kvartetten har också varit med i två VM-turneringar.

Fem debutanter

Däremot är hittern Aaro Nikula, hittern Joonas Jokela, allmänna spelaren Sakari Mäkinen, mittblockeraren Miki Jauhiainen och liberon Voitto Köykkä debutanter på EM-nivå, även om Mäkinen var med i VM för tre år sedan.

Truppens övriga spelare är Niklas Seppänen, Antti Ronkainen och Niko Suihkonen samt mittblockerarna Tommi Siirilä och Sauli Sinkkonen.

– Diverse restriktioner har förstås påverkat vårt program och bland annat resulterat i ett alldeles för litet antal träningsmatcher. Så det har varit verkligen svårt att välja truppen. Men det här är toppidrott och sådant här hör till toppidrotten, sade Banks i ett pressmeddelande, enligt nyhetsbyrån STT.

I EM-slutspelet tävlar Europas 24 bästa landslag, fördelade på fyra grupper om sex lag per grupp. Utöver Finlands turnering spelar man i Polen, Tjeckien och Estland. De fyra bästa länderna per grupp avancerar till åttondelsfinaler.