Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödläget i Tunisien fortsätter: President Kaïs Saïed förlänger stängningen av parlamentet "tills vidare"

Från 2021
Bild på man som står vid tunisiens flagga.
Bildtext Arkivbild På Kaïs Saïed från 2019.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tunisiens president Kaïs Saïed förlänger stängningen av parlamentet. Presidenten avsatte regeringen och stoppade parlamentet från att sammanträda för en månad sedan. Enligt Saïed var åtgärden nödvändig för att förhindra att landet kollapsar, men presidentens motståndare talar om en statskupp.

President Kaïs Saïed meddelade också att parlamentsledamöternas åtalsimmunitet också tills vidare är upphävd, och att han kommer att hålla tal till nationen under de kommande dagarna. Någon tidpunkt angav han inte, och han avslöjade inte heller några detaljer kring talets innehåll.

Tunisien brukar beskrivas som det enda arablandet som faktiskt inledde en övergång till demokrati efter arabvåren 2011, men landet har tidvis präglats av politisk instabilitet och ett missnöje mot det politiska styret. Det hela kulminerade i avsättandet av premiärminister Hichem Mechichi den 25 juli.

Levnadsstandarden för vanligt folk har sjunkit sedan revolutionen 2011 och arbetslösheten har vuxit år för år.

Dessutom har landet med en befolkning på omkring 12 miljoner invånare drabbats hårt av coronapandemin. Över 18 000 människor har dött av covid-19.

Oklart vem som ska leda landet

Mechichs anhängare anser att händelserna den 25 juli var en statskupp, och aktivister har bland annat talat om en utrensning där presidentens politiska motståndare, domare och affärsmän både ska ha gripits och förbjudits från att lämna landet.

President Saïd har ändå delvis tillbakavisat uppgifterna om förbud att lämna landet.

– Rörelsefriheten ingår i grundlagen och jag lovar att den efterföljs. Men en del människor måste höras av domstolsväsendet innan de kan resa, svarade Saïd på kritiken under förra veckan.

Kansa juhli kaduilla Tunisian pääministerin erottamista.
Bildtext Människor drog ut på gatorna i huvudstaden Tunis för att fira att Mechichi avsatts.
Bild: Fethi Belaid / AFP

Maktövertagandet fördömdes i starka ordalag av domare och Saïds motståndare, särskilt av islamistpartiet Ennahda.

I samband med president Saïeds maktövertagande utvidgade han sina befogenheter, och han rättfärdigade det hela med motiveringen att det är nödvändigt för att ladet inte ska kollapsa.

Men händelserna har snarare lett till en utbredd osäkerhet över landets politiska framtid. Ännu har han nämligen inte presenterat någon ny regering eller någon strategi för landets framtida ledning.

Saïed uppges ha ett rätt starkt understöd i Tunisien sedan han valdes till president år 2019, även om uppgifter kring hans popularitet har varierat. Hans manöver har ändå väckt misstankar om att han eventuellt har planer på att åter styra landet i en mer auktoritär riktning.

Snabbfakta: Tunisien

  • Har drygt 12 miljoner invånare

  • Är hälften så stort som Finland till ytan

  • Arabiska är det enda officiella språket, men franska används ändå parallellt

  • Blev självständigt 1956

  • Var en fransk koloni i 75 år innan det

Diskussion om artikeln