Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

I september får Raseborg 14 kvotflyktingar – invandrarkoordinatorn önskar vänfamiljer till dem

Från 2021
Flyktingar i ett flyktingläger i Eidoméni i Grekland.
Bildtext Arkivbilden är från ett flyktingläger Grekland. Bilden har inget att göra med de kvotflyktingar som är på väg till Raseborg.
Bild: ullstein bild - Wassilis Aswestopoulos/ All Over Press

I fjol skulle Raseborg få ta emot 27 kvotflyktingar. På grund av coronapandemin och andra orsaker kom endast fyra personer till staden. I september väntas 14 flyktingar från Eritrea och Sudan bosätta sig i Raseborg.

Karin Ljung-Hägert som är invandrarkoordinator i Raseborg berättar att två av de 16 personer som skulle anlända till Raseborg i början av september inte kommer.

– Varför de inte kommer nu är oklart för oss. Kommer de övriga är det bra, jag antar att det är möjligt att alla inte kan resa av någon orsak.

Hon säger att invandrarbyrån i Raseborg givetvis hoppas att de personer som beviljats kommunplats i Raseborg så fort som möjligt får komma till staden.

– Vi är beredda att ta emot dem.

De kvotflyktingar som är på väg i september kommer att få bosätta sig på olika håll i Raseborg där staden har lägenheter.

– Lägenheterna finns på lämpligt gångavstånd till olika service. Den här gruppen kommer att bo i Karis.

– I framtiden får de ju själva välja var de vill bo. Det har visat sig att många under de första åren flyttar vidare, bort från Raseborg, säger Ljung-Hägert.

Vänfamiljer välkomna

Då kvotflyktingarna kommer till Finland hämtas de med buss från flygplatsen till Raseborg. Redan på bussresan till Raseborg får de grundläggande information om sin nya hemstad.

Ljung-Hägert säger att såväl privatpersoner som olika föreningar gärna får vara med och ordna olika aktiviteter och verksamhet för flyktingarna.

– Man kan ta kontakt med mig för att ventilera idéer och komma med förslag.

– På tisdagar har vi ett språkkafé i Karis som heter "Suomikerho" och dit söker vi också frivilliga som vill komma med. Enda kravet är att man talar finska.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

För att integrera flyktingarna ordnas bland annat språkkurser. Karin Ljung-Hägert hoppas att språkkurserna för de flyktingar som väntas komma i september ska kunna ordnas som närstudier.

– Under det senaste året har ju språkkurserna ordnats på distans.

Hon konstaterar att det inte är helt optimalt att studera så.

– Speciellt om man inte har särskilt mycket datakunskap sedan förr. Det är kanske också så att personen i fråga inte ens har en dator utan är tvungen att göra det med sin mobiltelefon.

Hon säger att den sociala kontakten i och med integrerings- eller språkkurserna är också väldigt viktiga för de här människorna.

Ahmed Majed, YasserErhima och Ahmed Abd Al-salam kommer från Irak.
Bildtext År 2016 spelade tre irakiska flyktingar Ahmed Majed, Yasser Erhima och Ahmed Abd Al-Salam fotboll i EIF:s fotbollshall i Västerby. (Arkivbild)
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Det finns sedan tidigare en grupp människor som på frivillig basis gjort livet trevligare för de flyktingar som kommit till Raseborg.

– De säger att det ger otroligt mycket, bland annat förståelse för samhället. De säger att det är en jättefin sak att delta i arbetet, säger Karin Ljung-Hägert.

Hinder på vägen

Under de senaste 18 månaderna har det flera gånger varit meningen att flyktingar ska komma till Raseborg, men av olika orsaker har de inte kommit.

– En orsak var att Migrationsverket i fjol våras var tvunget att avbryta de planerade urvalsresorna till de länder där flyktingarna fanns. I ett ganska tidigt skede insåg man att man inte kan resa till länderna där flyktingarna finns.

Då bestämde man att intervjuerna ordnas på distans.

Porträttbild på Karin Ljung-Hägert.
Bildtext Raseborgs invandrarkoordinator Karin Ljung-Hägert berättar att staden är beredd för de flyktingar som kommer i september.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

– Många av länderna där flyktingarna finns har varit ännu mera stängda under pandemin än till exempel Finland. Det har betytt att myndigheter och andra administrativa verksamheter inte har fungerat.

– I vissa fall har gränserna helt enkelt varit stängda.

Haft beredskap i ett drygt år

Karin Ljung-Hägert säger att många planerade resor till Finland har bokats om. Orsakerna till det har varit väldigt varierande.

- Ibland har avbokningarna kommit väldigt sent, bara några dagar eller en vecka innan vi har beräknat ta emot flyktingarna.

Hon säger att avbokningarna gjort att myndigheterna i Raseborg varit i en slags beredskap i över ett år, i väntan på att flyktingarna ska komma.

– Det är klart att det är frustrerande för oss, men förstås mycket värre för människorna som väntar på att få komma hit, säger Ljung-Hägert.

Coronapandemin har påverkat de flyktingarna som redan finns i Raseborg och Västnyland. Ljung-Hägert säger att pandemin bland annat minskat på verksamheten för flyktingarna.

– Från att ha haft öppen mottagning med låg tröskel har vi tvingats undvika alla sociala kontakter, säger Karin Ljung-Hägert.

Diskussion om artikeln