Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Marimekkos styrelseordförande Mika Ihamuotila tillfrisknade från en hjärntumör: Utan min sjukdom hade jag inte vågat ge mig in i modebranschen

Från 2021
Mika Ihamuotila står vid ett fönster lutandes mot fönsterkarmen. Han ler rakt in i kameran.
Bildtext Mika Ihamuotila gästar programmet En önskan där han bland annat berättar om vad som gav honom modet att ta över jobbet som vd för Marimekko.
Bild: Dan Gustafsson, Parad Media

Mitt under ett telefonsamtal med sin mentor och Nobelpristagaren Bengt Holmström fick Mika Ihamuotila, dåvarande vd för Sampo Bank, ett epileptiskt anfall. Det visade sig bero på en hjärntumör. Efter den svåra sjukdomstiden valde Mika en ny riktning i sin karriär.

– Jag talade i telefon med ”Beni”. Vi talade om världsekonomin, priser och obligationer. Efter det kommer jag inte ihåg någonting, säger Mika Ihamuotila i programmet En önskan, när han berättar om sjukdomsfallet. 

Utan Holmström hade Mika kanske inte klarat sig. Lyckligtvis anade Holmström allvaret i situationen och var snabb med att kontakta Mikas sekreterare, som ringde efter en ambulans.

– Jag fördes till Mejlans. Där hittade de en hjärntumör, som var i storlek av en golfboll.

Mika hade tur. Han genomgick en lyckad operation och nu, femton år senare, är han ännu frisk. 

Mika Ihamuotila gästar programmet En önskan. Han berättar om sin karriär, ledarskap, skärgården och om den svåra sjukdomstiden. - Spela upp på Arenan

Arbetsplatsen såldes under sjukhusvistelsen

Under tiden som Mika låg på sjukhuset såldes företaget han var vd för. Sampo Bank köptes av Danske Bank för en nära på rekordsumma på 4,1 miljarder euro. Mika hade gärna haft en aktiv roll under processen.

– Jag skulle gärna ha velat vara med och förhandlat. Men samtidigt tänkte jag:

 “Yes, well done - vilket bra pris!” 

Björn Wahlroos och Mika Ihamuotila står framför en oljemålning. Båda ler rakt in i kameran.
Bildtext Mika jobbade i 13 år tillsammans med Björn "Nalle" Wahlroos. Först på Mandatum och senare på Sampo Bank. “Det var en fantastisk tid”, säger Mika. Här står de tillsammans i Mannerheim-stiftelsen utrymmen där Mika är styrelseordförande och Nalle är medlem.
Bild: Privat

Från bankvärlden till modebranschen 

Men hur blir en bankir ägare för Finlands mest framgångsrika modeföretag? 

Mika var intresserad av att göra något helt annat efter sin tid som vd i bankvärlden.

Han ville fortsätta jobba med ett stort bolag där han kunde kombinera ledarskap med något kreativt. Han hade fått upp ögonen för Marimekko. Mika Ihamuotilas mamma Kristiina Ihamuotila är en känd textildesigner och Mika har varit intresserad av konst och estetik redan som barn.

– Mamma tog mig till konstutställningar och konserter. Tack vare henne har jag blivit inspirerad av att följa design, arkitektur och konst. 

Ett familjeporträtt på en mamma med tre barn. Det yngsta barnet sitter i mammans famn.
Bildtext Mika Ihamuotila med sin mamma och sina syskon som barn. Bilden är tagen i New York.
Bild: Privat

Mika bestämde sig för att gå och träffa den ikoniska Marimekko-ledaren Kirsti Paakkanen. 

Mötet var lyckat och hösten 2007 köpte Mika Ihamuotila en del av Marimekko.

I januari 2008 blev han officiellt vd för företaget. 

– Jag kanske inte skulle ha haft mod att hoppa in i något så “crazy” om det inte varit för min sjukdom och de hemska månaderna som följde efter. Det här var något helt annorlunda och riskerna var enorma, men jag ville göra något som hade mening. 

Och visst blev de första åren på Marimekko utmanande bland annat på grund av finanskrisen. Ändå har Mika Ihamuotila inte ångrat sig.  

– Jag ville göra något som kändes betydelsefullt. 

Mika Ihamuotila, Kirsti Paakkanen och Tiina Alahuhta-Kasko
Bildtext Mika Ihamuotila med ikoniska Marimekko-ledaren Kirsti Paakkanen (till höger) och Tiina Alahuhta-Kasko (till vänster) som idag är vd för företaget.
Bild: Privat

En utmaning att leda ett kreativt företag

Ledarskapet var också en utmaning. Mikas erfarenhet från bankvärlden skapade en slags kulturkrock i början.

Han hade hittat sin stil att leda efter att redan som ung 34-åring bli upplyft till vd för banken Mandatum av Björn “Nalle” Wahlroos. Där var det en utmaning att komma in bland societetsfolket och de etablerade bankkretsarna som en ung och ännu tämligen oerfaren bankir.

– Jag var egentligen ganska rädd och blyg då, kanske på grund av att jag hade vuxit upp på landet i Noux. Jag hade inte heller samma sociala nätverk som de som bodde inne i stan. 

Det gällde att hitta sin plats.

– Jag försökte vara hård i början för att verkligen visa att jag kan mitt jobb. Men sedan lärde jag mig att visa mina svagheter och sätta min egen personlighet på spel.  

Så småningom växte Mikas ledarskapsstil, men den kreativa branschen krävde igen anpassning.

– Det är omöjligt att leda ett kreativt bolag med designers och konstnärer om man inte har en viss förmåga att lyssna på människor, vara mjuk och verkligen förstå sig på själen av kreativa människor.

Mika Ihamuotila sitter i en fåtölj till vänster i ett vardagsrum. I en fåtölj till höger sitter Ira Hammermann. Båda ser leende in i kameran.
Bildtext Mika Ihamuotila tillsammans med programledaren Ira Hammermann i programmet En önskan. Du hittar avsnittet på Arenan där han bland annat berättar om den ökända plagiatskandalen som drabbade Marimekko år 2013.
Bild: Dan Gustafsson, Parad Media

År 2015 beslöt Ihamuotila att överge det operativa ansvaret till den unga 34-åriga Tiina Alahuhta-Kasko men han ville själv fortsätta som Marimekkos styrelseordförande.

Det beslutet hade han knappast vågat ta, om han inte själv hade tagit emot en VD-post som bara 34 år gammal. 

Programmet En önskan sänds söndagen 29.8. kl 19 på Yle Fem och i repris på Yle TV1 torsdagen 2.9. kl 20. Du hittar också programmet på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln