Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Valtteri Filppula lämnar NHL – Schweiz och Genève-Servette Hockey Club nästa adress

Från 2021
Valtteri Filppula spelar ishockey för Detroit Red Wings.
Bildtext Valtteri Filppula flyttar från NHL till NLA.
Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Valtteri Filppula inledde sin NHL-karriär i Detroit Red Wings, och som det ser ut nu blir bilstaden också hans sista NHL-klubb. Den 37-årige Filppula har skrivit på ett kontrakt för den schweiziska klubben Genève-Servette Hockey Club.

Ett nytt blad vänds i Valtteri Filppulas ishockeykrönika.

Efter 16 säsonger i NHL lämnar han Nordamerika för spel i alplandet Schweiz.

Valtteri Filppula inledde sin NHL-karriär säsongen 2005–2006 i Detroit Red Wings och hann spela för klubben i åtta säsonger innan han trejdades till Tampa Bay Lightning där det blev 3,5 säsonger.

Från Tampa bar flyttlasset iväg till Philadelphia Flyers och New York Islanders, innan NHL-cirkeln slöts och Filppula återvände till Detroit för sina två sista (?) NHL-säsonger.

Så ser det i varje fall ut i skrivande stund när det står klart att den 37-årige anfallarens karriär fortsätter i den schweiziska NLA-ligan med Genève-Servette Hockey Club. Filppulas kontrakt med klubben är ettårigt.

– Jag är väldigt glad över att få komma med i det här laget. Jag har bara hört bra saker om organisationen, staden och fansen. Jag kan inte vänta på att saker ska börja, säger Filppula på klubbens webbplats.

"Han är en vinnare"

Genève-Servette Hockey Club beskriver Filppula som en spelare som är bra på alla spelets delområden.

– När vi närmade oss Valtteri var han genast intresserad av projektet. Han är precis den spelare vi letade efter för att hjälpa laget den här säsongen.

– Han kan spela flera positioner, han är bra på powerplay och på spel i numerärt underläge, och dessutom är han en vinnare. Vi är mycket stolta över att kunna räkna med honom den här säsongen, säger lagets general manager Marc Gautschi.

Med "vinnare" syftas inte minst på det faktum att Filppula vunnit Stanley Cupen. Pärlan under karriären kom sommaren 2008 när han vann NHL-mästerskapet med Red Wings. En annan höjdpunkt är naturligtvis OS-bronset i Vancouver 2010.

Filppula har spelat 1056 matcher i NHL:s grundserie plus ytterligare 166 playoffmatcher. I grundserien har han stått för 197+333=530 poäng, i slutspelet har takten varit nästan identisk: 25+61=86.