Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen öppnade mordutredning gällande Åboman som försvann 1994 – letar efter ögonvittnen

Från 2021
En man i mustasch och runda glasögon på en grynig gammal bild..
Bildtext Polisens bild på Ilpo Härmäläinen, som misstänks ha blivit mördad.
Bild: Polisen

Centralkriminalpolisen har öppnat utredningen gällande försvinnandet av Åbobon Ilpo Härmäläinen den 3 augusti 1994. Fallet utreds som mord. Förundersökningen har visat att det är osannolikt att mannen skulle ha gett sig av på eget bevåg.

Det här framkommer i ett pressmeddelande från Polisen.

Den senaste observationen av Härmäläinen gjordes vid 12-tiden samma dag som han försvann, på Eriksgatan 20 i Åbo, då han lämnade sitt hem. Polisen efterlyser nu observationer och annan information rörande Härmäläinens försvinnande.

I tiden har polisen gett besked om att Härmäläinen skulle ha klivit in i en specifik typ av bil, men dessa uppgifter stämmer troligtvis inte med vad polisen vet idag. Det är ändå sannolikt att Härmäläinen steg in i någon typ av fordon på Eriksgatan.

Eriksgatan 20 i Åbo, en gallergrind och en trottoar.
Bildtext Arkivbild. Mannen försvann på Eriksgatan 20 i Åbo.
Bild: Johanna Manu/Yle

En del annan information som polisen har gått ut med tidigare har också visat sig vara felaktig, men eftersom utredningen ännu inte är klar kan polisen inte berätta mer i det här skedet.

Ta kontakt med polisen om du vet något

Polisen ber nu om allmänhetens hjälp i utredningen av försvinnandet. Trots att det är länge sedan Härmäläinen försvann, ber polisen den som har upplysningar eller observationer gällande händelsen att ta kontakt med dem på nummer 050 456 4903 eller per mejl på rikosvihje.krp@poliisi.fi.

Också om det handlar om tips som redan tidigare delgetts polisen, ber polisen om att man skickar in den här informationen på nytt.

Du kommer till polisens meddelande med länk till flera bilder på Ilpo Härmäläinen genom att klicka här.

Diskussion om artikeln