Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Markku Kanerva publicerade spelarna för höstens landskamper – KuPS Urho Nissilä kan få chansen att debutera i landslaget

Från 2021
Uppdaterad 24.08.2021 15:01.
Suomen valmentaja Markku Kanerva.
Bildtext Markku Kanerva litar långt på dem som spelade i EM-slutspelet.
Bild: Anatoly Maltsev / EPA

För det mesta idel bekanta namn, inte minst från sommarens EM-slutspel. Men visst finns det ett par nya namn i landslagstruppen som chefstränare Markku Kanerva publicerade på tisdagen.

Om allt går som Urho Nissilä planerar blir han den nyaste i den anrika skaran som fått dra på sig herrfotbollslandslagets spelskjorta. Alla chanser finns i och med att chefstränare Markku Kanerva tog ut den 25-årige KuPS-anfallaren till höstens landslagsmatcher.

Nissilä har spelat bra och gjort sex mål i ett starkt KuPS som ligger på andra plats i ligan.

Nästan lika grön är Lilleströms Kaan Kairinen, som också fick en plats i landslagstruppen som möter Wales i en landskamp den 1 september, och sedan spelar två VM-kvalmatcher; mot Kazakstan den 4 september samt mot Frankrike den 7 september.

– Vi spelar tre matcher på sju dagar. Med tanke på förberedelser och återhämtning skulle det ha varit bättre med fler dagar mellan matcherna men nu är det så här.

– Vi ska försöka upprepa miraklet som vi gjorde för ett år sedan, besegra Frankrike på bortaplan. Insatserna är högre nu och det är helt klart att Frankrike inte kommer att underskatta oss. Vi har ändå en stark tro på att vi kan överraska igen, säger Kanerva på en presskonferens.

"Förtjänar den här chansen"

Den 22-årige Kairinen har en gång tidigare, år 2019, varit med i landslagssammanhang – då gällde det de så kallade vinterlandskamperna.

– Vi har följt Kaan Kairinen ett tag, han har gjort bra insatser och förtjänar nu den här chansen. Urho Nissilä är med i landslaget för första gången. Han har producerat i fotbollsligan och även gjort bra insatser mot europeiskt motstånd.

– Vi tänker alltid på helheten och behovet när truppen tas ut, har vi alternativ för taktiska förändringar? Vi måste också ta spelarnas form och skadeläget i beaktande, säger Kanerva.

Utöver Nissilä och Kairinen hör mittfältarna Jasin Assehnoun från nederländska Emmen samt HJK:s Santeri Hostikka till det mer orutinerade gardet.

Suomen maajoukkue kuvattuna ennen Tanska-ottelua 12. kesäkuuta 2021.
Bildtext Stommen från EM är kvar när VM-kvalet fortsätter.
Bild: Tomi Hänninen

På erfarenhetsskalans andra sida återfinns spelare som Tim Sparv, Lukas Hradecký, Rasmus Schüller, Paulus Arajuuri och Teemu Pukki – för att nämna några.

Glen Kamara är också med men missar Kazakstan-matchen på grund av spelförbud. Av de namnstarkaste profilerna saknas bland andra Robin Lod, Thomas Lahm och Joni Kauko. Ytterligare en målvakt kommer att utnämnas till truppen.

Enligt Bollförbundets planer ska Finlands kvalmatch mot Kazakstan bevittnas av ungefär 5 000–9 500 åskådare på plats på Helsingfors Olympiastadion. VM-kvalmatchen mot Frankrike spelas i Lyon.

– Supportrarna har haft stor betydelse för oss under de senaste åren. Vi får se hur det blir nu och vi hoppas på så mycket publik som möjligt på Olympiastadion, säger Kanerva.

Finlands herrlandslag, hösten 2021:

Målvakter

Lukas Hradecky Bayer Leverkusen
Jesse Joronen Brescia

Försvarsspelare

Joona Toivio Häcken
Leo Väisänen Elfsborg
Paulus Arajuuri Anorthosis Famagusta
Daniel O'Shaughnessy HJK
Jukka Raitala Minnesota United
Robert Ivanov Warta Poznan
Jere Uronen Stade Brestois
Nikolai Alho MTK Budapest
Niko Hämäläinen Los Angeles Galaxy

Mittfältare

Robert Taylor Brann
Glen Kamara Rangers
Rasmus Schüller Djurgården
Tim Sparv HJK
Kaan Kairinen Lilleström
Urho Nissilä KuPS
Jasin Assehnoun Emmen
Santeri Hostikka HJK
Onni Valakari Pafos
Pyry Soiri Esbjerg

Anfallare

Fredrik Jensen Augsburg
Teemu Pukki Norwich
Joel Pohjanpalo Bayer Leverkusen
Marcus Forss Brentford

Radiokanalen Yle Puhe sänder alla VM-kvalmatcher.

Diskussion om artikeln