Bergh: Ska Yle ha monopol på public service?
Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf "Kobbe" Bergh är en finlandssvensk påverkare av rang, styrelseordförande i Stockmann och styrelsemedlem i tre andra börsnoterade bolag, dessutom styrelseordförande i KSF Media.
Bergh är också inkopplad på en lång rad institutioner som hänför sig till den finlandssvenska fondvärlden.
I dag är utmaningarna enorma, Konstsamfundets tidningshus KSF Media gjorde i fjol en förlust på 6,7 miljoner euro och Konstsamfundets ständiga penningautomat Stockmann gör stora stora förluster.
Mot den här bakgrunden är det kanske förståeligt att skattefinansierade Yle är under lupp. Bergh vill att riksdagen ska definiera innehållet i public service.
I förlängningen tycks det finnas en förhoppning om att också andra än Yle kunde producera public service.
- När man har definierat vad public service är blir följande steg att fundera på om också andra parter än Yle kan producera public service, säger Bergh.

Ingen klar lösning på sinande intäkter
Under tidningskejsaren Amos Andersons tid var det en lönande affär att ge ut tidningar. Avkastningen från Hufvudstadsbladet kunde användas för andra behjärtansvärda ändamål.
Det finns ingen förtjänstlogik när det gäller de digitala produkterna.
― Kaj-Gustaf Bergh
I dag är situationen den diametralt motsatta: tidningshusen kämpar med sinande upplagor och minskade annonsintäkter.
Utmaningen är hur man ska kunna kompensera den allt olönsammare papperstidningen med attraktiva digitala produkter som hämtar in pengar. Kaj-Gustaf Berghs analys är krass.
- Det finns ingen förtjänstlogik när det gäller de digitala produkterna. Det finns nog efterfrågan men ingen förtjänstlogik. Det är därför som tidningshusen blir lidande, summerar Bergh.

Det är ett problem att upprätthålla stämningen då samarbetsförhandlingarna avlöser varandra på redaktionsgolvet. Det förefaller inte heller som om Bergh har något patentrecept för hur det här ska kunna lyckas under rådande förhållanden.