Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiets Valtonen: Svårt att se samarbete med Sannfinländarna men sakfrågorna får avgöra

Från 2021
Elina lepomäki, en blond kvinna klädd i gult, sitter leende i en vit stol.
Bildtext Elina Valtonen: Det är för tidigt att tala om något samarbete med Sannf.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Trots att några kanske förväntade sig ett närmande mellan Sannfinländarna och Samlingspartiet efter valet av Riikka Purra (Sannf) för några veckor sedan, så är det inte många vänliga ord som växlats mellan partierna sedan dess.

Sannfinländarnas nya ordförande Riikka Purra har utnämnt Samlingspartiet som närmaste samarbetspartner bland de stora partierna, men mottagandet har varit ljumt på den tilltänktas sida.

Samlingspartiets partiordförande Petteri Orpo har inte velat visa någon större mottaglighet mot sina oppositionskamrater.

Inte heller vice ordförande Elina Valtonen (f.d. Lepomäki) tycker att det är dags för ett närmare förhållande än så länge

– Vi har ingen tradition i Finland av samarbete inom oppositionen. Vi har inte just samarbetat hittills med Sannfinländarna och jag har svårt att se att vi skulle ha något mera under de kommande månaderna.

Både Orpo, och riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen passade under tisdagens sommarmöte i Tammerfors på att pika Riikka Purra för hennes invandringspolitik.

Purra såg till att ge en del pikar tillbaka under sitt partis riksdagsgruppsmöte i Torneå.

Valtonen: svårt att se att vi skulle gå med på Sannfinländarnas samarbetsvillkor

Valtonen vill för sin del inte avslöja sina känslor för Purras sannfinländare.

Men senast under regeringsförhandlingarna efter riksdagsvalet 2023 måste Samlingspartiet besluta sig.

– Då får vi se vad som står på agendan då.

Så där känslomässigt, vad är svårare: Att överstiga blockgränsen och samarbeta med vänsterpartier, eller att skapa en borgerlig regering med Sannfinländarna?

– Det är för tidigt att säga.

Men några känslor har du väl om det här?

– Jag har många känslor, men det är för tidigt att säga något om dem.

Purra kräver att det parti som vill samarbeta med Sannfinländarna måste vilja skärpa Finlands invandringspolitik, kan Samlingspartiet gå med på det?

– Det ser svårt ut. Det största problemet är att de verkar se olika på människor beroende på deras bakgrund, och det är inte något som vi tycker man får göra. Vi behöver mycket mer arbetskraftsinvandring, och vi tycker också att till exempel afghanska flyktingar måste hjälpas så bra som möjligt.

År 2017 sade Orpo att Samlingspartiet inte har gemensam värdegrund med Halla-ahos Sannfinländare. Hur är det nu när Halla-aho är borta, finns det mer gemensam värdegrund med Purras Sannfinländare?

– Det enda som gäller är sakfrågor, inte värdefrågor. Vi ser sen efter riksdagsvalresultatet vem vi kan samarbeta med. Det resultatet speglar vad finländarna vill.

Valtonen skyndar sig ändå att tillägga att det finns vissa frågor som är viktigare än andra

– Till exempel medlemskapet i EU är så viktigt att vi inte kompromissar om det.