Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Veneziadkvällen i Karleby ställs in – dagsprogrammet genomförs coronasäkert

Från 2021
Veneziaden i Karleby 2013
Bildtext Kvällsprogrammet vid Salutorget under Veneziaden brukar locka tusentals besökare.
Bild: Kokkolan Matkailu

För andra året i rad ställer Karleby stad in kvällsprogrammet på Salutorget under Veneziaden. Orsaken är att coronavirusfallen ökat i regionen. Dagsprogrammet genomförs däremot som planerat.

Incidensen har stigit i Mellersta Österbotten de senaste veckorna och är nu uppe i 76 nya coronavirusfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Distriktet befinner sig också i accelerationsfasen.

På grund av coronaläget och nya publikbegränsningar ställer man in Veneziadens kvällsprogram vid Salutorget, där flera större finska artister och band skulle ha uppträtt – däribland Behm, Popeda, Maustetytöt och Anssi Kela.

Evenemanget brukar locka tusentals besökare till torget varje år och skulle i år ordnas av Handelslaget KPO med staden som partner.

– Avbokningen är störande, men tyvärr är läget så här. Vi har diskuterat flera gånger med Soites coronagrupp och regionförvaltningsverket och experterna har bedömt att ett större publikevenemang inte kan ordnas säkert i Karlebyregionen i slutet av augusti. Vi vill ta vårt ansvar i den här situationen, säger festivalarrangören Jaki Silvennoinen och evenemangskoordinatorn Timo Tiilikka i ett pressmeddelande.

Silvennoinen tror att ett coronapass skulle ha kunnat rädda evenemanget och han beklagar att passen inte tagits i bruk tillräckligt snabbt.

– Man hoppas att passen så fort som möjligt börjar spridas i hela Finland och att man i samma veva får igång evenemangsbranschen på riktigt igen.

Veneziaden i Karleby 2013
Bildtext De traditionella Veneziadeldarna kommer att tändas.
Bild: Kokkolan Matkailu

Dagsprogrammet blir av som planerat – men med stark munskyddsrekommendation

Veneziaden är ändå inte helt inställd. Dagsprogrammet på Salutorget kommer att ordnas, meddelar Karlebys kulturdirektör Sampo Purontaus.

Programmet innehåller bland annat Sundrodden, ett uppträdande av Karleby ungdomsmusikkår och därtill presenterar Karleby stadsteater höstens program.

– Under torgevenemanget finns en stark rekommendation om att använda munskydd. Och så vill vi påminna publiken om att ha tillräckliga säkerhetsavstånd, säger Purontaus.

En del mindre programpunkter på kvällen ordnas också. Till exempel tänds de traditionella Veneziadeldarna längs Sundet på båda sidorna om bron vid Anders Chydenius gata. Och så blir det fyrverkeri vid Tankar Fyrö.

Veneziaden firas inkommande helg.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Kokkolas artikel "Kokkolan Venetsialaisten iltaohjelma peruuntuu jo toistamiseen – kiihtyvä koronatilanne siirsi tapahtuman ensi vuoteen, mutta päiväohjelma toteutuu" av Iina Kluukeri. Översättningen är gjord av Markus Bergfors.