Helsingfors stad "provkörde" coronapass: Det var enkelt och smidigt
Kultur- och nöjesbranschen, idrotten och många fler hoppas på grönt ljus för ett coronaintyg eller i folkmun: ett coronapass. Helsingfors stad beslöt sig för att göra ett pilotförsök där coronaintygets uppgifter användes.
Helsingfors stad bjöd in maximalt 250 personer till en privat tillställning med levande musik, mat och dryck på måndagen. Inbjudan skulle man bestyrka med egna uppgifter ur den elektroniska hälsotjänsten Mina Kanta. Vid "dörren" granskades deltagarnas uppgifter.
– Vi lyckades med kort varsel hålla ett evenemang och coronapasset kunde användas för första gången. Jag tror vi lyckades bevisa att om det blir möjligt att officiellt använda coronapass så är det relativt enkelt för aktörerna att ta i bruk det, säger Jani Moliis, enhetschef och coronaintygskoordinator vid Helsingfors stad.
QR-kod och appar sköter kontrollen
EU:s coronaintyg, intyget som varje finländare hittar i den elektroniska Mina Kanta-tjänsten är ett bevis på att man inte kan vara den värsta sortens smittspridare av coronaviruset, utan risken att man smittar någon är liten.
Intyget visar om hen har fått två doser coronavaccin eller nyligen testat negativt för corona eller haft covid-19 under det senaste halvåret.
Uppfylls de här kriterierna skulle det kunna vara en grund för att öppna upp samhället mer och människor skulle kunna till exempel delta i evenemang av olika slag.
– Besökaren måste ha QR-koden (finns i coronaintyget) med sig nedladdad som en pdf-fil i sin smarttelefon eller ut printad på papper, säger Moliis.
Arrangören behöver en avläsare, en applikation som kan laddas ner till en smarttelefon.
– De (som granskar) avläser QR-koden och den enda information de får är om coronaintyget är i skick. De får namn och födelsedatum och så borde man uppvisa identifikation, säger Moliis.
Personbeteckningen syns inte och QR-kodens uppgifter sparas inte i appen, enligt Moliis.
Helsingfors stad beslöt sig för att den här kvällen använda en applikation som den Schweiziska hälsomyndigheten använder.
– Det finns flera applikationer som redan nu fungerar. Förstås skulle det vara bättre med en egen nationell där vi själva kunde bestämma hurdana parametrar vi använder, säger Moliis.
Tidtabell: Så snabbt som möjligt
September är månaden då riksdagen återupptar sitt arbete. Ett ibruktagande av coronaintyg i Finland ska behandlas av riksdagen.
I riksdagens grundlagsutskott kan förslaget stöta på patrull. Statsminister Sanna Marin (SDP) har sagt att ett coronaintyg inte kan krävas av medborgare när de använder sig av offentliga tjänster.
Jani Moliis sitter med i Social- och hälsovårdsministeriets arbetsgrupp som förbereder ett ibruktagande av coronaintyg.
– Jag ska berätta om våra erfarenheter (Helsingfors stad). Den stora frågan är om våra lagar tillåter oss att använda det redan nu eller behövs ny lagstiftning innan man officiellt kan ta det i bruk, säger Moliis.
– Vi som stad försöker påskynda så mycket som möjligt. Därför gjorde vi pilotevenemanget, men förstås går lagstiftningsarbetet framåt i den takt ministerierna bestämmer och det kan vi inte göra mycket åt, konstaterar Moliis.